fbpx

[Anketa] Kar 90 odstotkov Ukrajincev je za članstvo v EU še leta pripravljenih potrpeti izpade elektrike in ogrevanja

Ukrajina v temi (Foto: epa)

Več kot šest milijonov ukrajinskih gospodinjstev se dva dni po novem nizu ruskih napadov na energetsko infrastrukturo sooča z izpadi elektrike, je v petkovem večernem nagovoru dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Pa kljub temu raziskave kažejo, da je 90 odstotkov Ukrajincev pripravljenih prenašati izpade električne energije in pomanjkanje ogrevanja še dve leti ali več, če bi jim to omogočalo članstvo v EU.

Presenetljiv rezultat ankete je v intervjuju za BBC sporočila prva dama Ukrajine Olena Zelenska. Zelenski je sinoči sicer poudaril, da se je število gospodinjstev, ki se spopada z izpadi elektrike, od srede prepolovilo. Kot je dejal, so med najhuje prizadetimi regije Kijev, Odesa, Lvov, Vinica in Dnipropetrovsk.

V prestolnici je bilo v petek zvečer brez elektrike okoli 600.000 gospodinjstev. Po petkovih navedbah vojaške uprave v prestolnici je oskrba z vodo v Kijevu v celoti obnovljena. Več delov Kijeva je bilo sprva tudi brez ogrevanja ter interneta in mobilnega telefonskega omrežja. Za takšne primere so ukrajinske oblasti po celotnem ozemlju države vzpostavile t. i. centre nepremagljivosti, kjer je civilistom omogočeno, da se pogrejejo, dobijo vodo ter dostopajo do interneta in mobilnega telefonskega omrežja, poroča agencija Reuters.

Ukrajina v temi (foto: epa)

Sara Kovač