fbpx

[Video] Ledena noč v Kijevu: temperature pod ničlo, prebivalci pa brez ogrevanja, elektrike in vode; Rusija napovedala še več napadov

Ruski napad na Kijev (Foto: epa)

Zaradi obsežnih ruskih raketnih napadov je velika večina prebivalcev Kijeva mrzlo noč preživela brez elektrike in vode. Župan Kijeva Vitalij Kličko je včeraj zvečer sporočil, da pristojne službe skušajo čim prej znova vzpostaviti oskrbo z vodo in elektriko, med tem pa so predstavniki ukrajinske vlade napovedali, da bodo oskrbo z vodo in elektriko znova vzpostavili danes zjutraj.

Zaradi intenzivnih ruskih napadov na ukrajinsko energetsko infrastrukturo se je sinoči na zahtevo Ukrajine na izrednem zasedanju v New Yorku sešel Varnostni svet Združenih narodov. Preko video povezave je na zasedanju nastopil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ruski veleposlanik pri ZN Vasilij Nebenzija je zasedanju zagotovil, da bo Rusija nadaljevala z napadi na Ukrajino, dokler Kijev ne bo sprejel “realističnega” pristopa do pogajanj. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je ruske napade označil za zločin proti človeštvu. “Umori civilistov, uničevanje civilne infrastrukture so teroristična dejanja. Ukrajina še naprej zahteva odločen odziv mednarodne skupnosti na te zločine,” je sporočil Zelenski.

“Eden od ciljev posebne vojaške operacije je spodkopati bojne zmogljivosti ukrajinske vojske. In to bomo dosegli z vojaškimi sredstvi, dokler režim v Kijevu ne sprejme realističnega pristopa, ki bo omogočil ureditev težav, zaradi katerih smo sploh sprožili posebno vojaško operacijo,” je dejal Nebenzija. Zelenski je ob tej priložnosti še enkrat več javno obsodil napade ruskih sil. “Ko temperature padejo pod ničlo in so milijoni brez energije, ogrevanja in vode, je to več kot očiten zločin proti človeštvu,” je dejal. Francoski veleposlanik Nicolas de Riviere je napade na energetski sistem Ukrajine označil za jasno kršitev humanitarnega prava. “Cilj je jasen: v luči vojaških porazov sejati grozo. Nadaljevanja tega ne moremo prenašati”.

Rusijo so obsodili tudi nekateri drugi veleposlaniki znotraj VS ZN. Ukrepa ni bilo, ker ima Rusija pravico do veta. Zaradi vojne v Ukrajini je Svetovna zdravstvena organizacija  sporočila, da bo čez zimo edina prioriteta Ukrajincev preživetje.

Bolnišnice za reševanje življenj nujno potrebujejo električno energijo
Zaradi pomanjkanja elektrike v ukrajinski prestolnici s tremi milijoni prebivalcev od včeraj ne vozijo avtobusi na električni pogon, medtem ko vlaki in podzemna železnica še vozijo na deset minut. Posebej težko je bolnišnicam, saj za reševanje življenj nujno potrebujejo električno energijo, a je kar polovica ukrajinske energetske infrastrukture poškodovana ali uničena. “Zato je generator bistvenega pomena” je dejal Hans Kluge predstavnih WHO. “Dobila ga je bolnišnica v Dnipru, ki bi le v nekaj urah popolnoma izgubila električno energijo, s čimer so preprečili uničujoče posledice za bolnike na sistemih za vzdrževanje življenja.”

Rusija se je po nizu porazov na bojiščih odločila za raketne in bombne napade na ukrajinsko civilno energetsko in drugo infrastrukturo, zaradi česar je Evropski parlament v sredo Rusijo razglasil za državno podpornico terorizma. Nebenzija v New Yorku niti ni skrival, da ruske sile napadajo “infrastrukturo”.

Včeraj so namreč ruske sile na cilje po vsej Ukrajini izstrelile približno 70 manevrirnih raket in uporabile tudi brezpilotna letala. Poškodovana je tudi tamkajšnja energetska infrastruktura, zaradi česar je v več ukrajinskih mestih prišlo do izpada elektrike. Zračni napadi so poškodovali že tako poškodovano ukrajinsko električno omrežje, pri čemer je umrlo več ljudi, tri jedrske elektrarne pa so bile izključene iz omrežja. Sosednja Moldavija je prav tako sporočila, da je zaradi novega napada tudi pri njih prišlo do obsežnih izpadov električne energije. Predsednica Maia Sandu pa je Rusijo obtožila, da je Moldavijo pahnila v temo.

Sara Kovač