Anketa Washington Posta in ABC: Trump vodi pred Bidnom

Foto: Demokracija

Po podatkih ankete je nekdanji predsednik Donald Trump, republikanec, prevzel vodstvo pred sedanjim predsednikom Joejem Bidnom, demokratom, na predvečer Bidnovega načrtovanega govora o stanju unije v kongresu.

Trump s tremi odstotki (48 odstotkov je glasovalo zanj) vodi pred Bidnom. En odstotek volivcev bi volilo koga drugega, trije odstotki ne bi volili ne Trumpa ne Bidna, dva odstotka jih ne bi volilo, odstotek volivcev pa je neopredeljen.

Sedanja raziskava Washington Posta in ABC News glede na septembrsko anketo kaže prednost Trumpu, v njej je namreč Biden z 48 odstotki vodil proti Trumpu (46 odstotkov). Raziskava je anketirala 1003 odrasle Američane od 27. januarja do 1. februarja in ima stopnjo napake 3,5 odstotka.

To pomeni, da je bila anketa v celoti zaključena, preden je javnost izvedela za domnevni nadzorni balon kitajske komunistične partije, ki lebdi nad celinskim delom Združenih držav. Zgodba je izbruhnila prejšnji četrtek zvečer, ta anketa pa je bila zaključena v sredo – zgodba o balonu je pritegnila pozornost, republikanci pa so Bidna ostro kritizirali. Sam Trump je dejal, da bi balon sestrelil veliko prej kot Biden. Sedanji predsednik je dovolil, da je balon preletel celotno celinsko ZDA, preden ga je končno sestrelil, ko se je premaknil nad Atlantski ocean.

Trenutek, ko je raketa zrak-zrak zadela kitajski balon. (Foto: zajem zaslona)

Anketa, ki kaže, da Trump vodi pred Bidnom pred volilnim letom 2024, je bila objavljena le nekaj dni pred Bidnovim govorom v kongresu o stanju v uniji. Republikanci, npr. republikanska predstavnica Mary Miller iz zvezne države Illionois, so dejali, da bodo predsednikov nagovor bojkotirali.

Anketa je bila objavljena po novici, da namerava nekdanja guvernerka Južne Karoline Nikki Haley – ki je bila kasneje veleposlanica ZDA pri Združenih narodih pod Trumpovim predsedovanjem – sredi februarja v Charlestonu v Južni Karolini začeti lastno predsedniško kampanjo republikanske stranke.

Nikki Haley (Foto: epa)

Napoved Haleyjeve je prva od številnih republikancev, ki naj bi na volitvah nastopili  proti Trumpu. Ravno ta konec tedna je guverner republikanske vlade New Hampshira Chris Sununu dejal, da razmišlja tudi o lastni kandidaturi. Tudi guverner republikanske stranke Floride Ron DeSantis naj bi razmišljal o kandidaturi, prav tako tudi nekdanji podpredsednik Mike Pence in nekdanji državni sekretar Mike Pompeo.

Floridski guverner Ron DeSantis (Vir: zajem zaslona, Twitter)

Ključna točka pogovora, ki jo zagovarjajo drugi republikanci, ki kandidirajo ali razmišljajo o kandidaturi proti Trumpu, je, da trdijo, da bi bil Trump leta 2024 proti Bidnu šibkejši od drugega kandidata in bi se Trump lahko izognil republikanski stranki. Sununu je podal ta argument v nedeljskem nastopu v oddaji ABC News This Week.

Toda zdaj, ko ankete kažejo, da Trump vodi pred Bidnom – vključno z anketami establišmentskih medijev, kot sta Washington Post in ABC News –, je drugim republikancem veliko težje zanikati Trumpovo zelo resno nadaljnjo nacionalno priljubljenost. Množica nedavnih drugih javnomnenjskih raziskav je dejansko pokazala, da gre na primer Trumpu bolje kot DeSantisu proti Bidnu vključno z nedavno anketo Harvard-Harris. Ta anketa je pokazala, da je Trump premagal Bidna s 5 odstotki, medtem ko je DeSantis vodil le s 3 proti podpredsednici Kamali Harris. Trump je bil tudi boljši od DeSantisa, pri čemer je Trump vodil za 8 točk, DeSantis pa le za 3 točke.

Andrej Žitnik