fbpx

Antifa v Seattlu vzpostavila svoje avtonomno območje

Samorazglašeno avtonomno območje Capitol Hill v Seattlu (vir: Twitter/ Julio Rosas)

Pripadniki Antife so potem, ko so iz soseske Capitol Hill v Seattlu pregnali policijo, skupaj z anarhisti prevzeli oblast nad območjem, postavili barikade in razglasili “avtonomno območje”. 

Sosesko Capitol Hill v Seattlu so izgredniki – šlo naj bi za anarhiste in pripadnike radikalne levičarske organizacija Antifa – razglasili za “Svobodno območje Capitol Hill”, ali “Avtonomno cono Capitol Hill” (CHAZ).

Revolucionarji v Seattlu so prevzeli nadzor nad policijsko postajo na tem območju, povzdignili barikade in postavili oborožene straže, poroča RT.

Novinar Julio Rosas je objavil fotografije z območja upornikov, kjer so razobesili napise, na katerih so zahteve o koncu financiranja policije v Seattlu in trdi, da bo policija “vedno rasistična, ker kapitalizem zahteva neenakost.”

Ob vstopu v samorazglašeno avtonomno območje so vidni napisi, da zapuščate ZDA in vstopate v avtonomno območje Capitol Hill. Območje naj bi “varovali” oboroženi stražarji, šlo naj bi za člane John Brown Gun Club, militantno teroristično vejo Antife, katere član Willem van Spronsen je izvedel bombni napad na zvezno poslopje agencije za priseljevanje ICE. Pri svojem terorističnem dejanju je bil ubit.

Simpatizerji upornikov trdijo, da jim je lepo. Policijska načelnica Carmen Best pa je potrdila, da so njeno postajo evakuirali v ponedeljek zvečer kot izkaz “zaupanja in deeskalacije.” Dva dni pred tem je policija bila prisiljena na izgrednikih uporabiti solzivec in svetlobne granate.

Po besedah enega od upornikov naj bi se lokalno prebivalstvo in mala podjetja “odločili za ločitev od Seattla”, po besedah drugega upornika je avtonomna cona “država v nastajanju”.

Znotraj območja pa o policistih “zunaj” govorijo kot o režimu. Na tej točki je pomembno poudariti, da so Demokrati vladali v Seattlu skoraj 50 let. V trenutnem mestnem svetu sedi osem demokratov in en socialist. A za upornike to ni dovolj skrajno levo.

Ivan Šokić