fbpx

Apple bi odstranil Twitter, na drugi strani pomaga kitajskim komunistom

Foto: Twitter

Guverner Floride Ron DeSantis je v torek kritiziral Apple, ker naj bi ta grozil, da bo odstranil Twitter iz svoje trgovine z aplikacijami, medtem ko naj bi kitajskim protestnikom preprečil polno uporabo njegove funkcije AirDrop kot pomoč kitajski komunistični partiji pri zatiranju protestnega gibanja, ki je zajelo Kitajsko.

Elon Musk je pred kratkim sporočil, da je Apple “večinoma” prenehal oglaševati na Twitterju in grozil, da bo platformo družbenih medijev suspendiral v trgovini z aplikacijami.

DeSantis je dejal, da bi bilo morda upravičeno celo ukrepanje kongresa, če bi Apple izpolnil svojo domnevno grožnjo Twitterju, potem ko je Musk obnovil predhodno blokirane račune.

Ogromna napaka

“To bi bila ogromna, ogromna napaka in res surovo izvajanje monopolne moči, za katero mislim, da bi si zaslužilo odziv kongresa Združenih držav,” je dejal. “Ne bodite vazal [kitajske komunistične partije] na eni strani in nato uporabite svojo korporativno moč v Združenih državah na drugi, da zadušite Američane in poskušate zatreti njihovo pravico do izražanja.”

Apple v postelji s kitajskimi komunisti

V zadnjih tednih so po vsej Kitajski izbruhnili protesti proti državni politiki brez covida, je Apple očitno na strani kitajske komunistične partije – državljani namreč ne morejo v celoti izkoristiti funkcije za izmenjavo datotek AirDrop svojih iPhonov, ki se je pogosto uporabljala za izogibanje cenzuri in širjenje informacij o demonstracijah.

V skladu z najnovejšo posodobitvijo programske opreme, iOS 16.1.1, lahko lastniki iPhona na Kitajskem uporabljajo AirDrop samo za prejemanje datotek, slik in videoposnetkov od drugih oseb brez stika za 10 minut. Ko to 10-minutno okno poteče, se AirDrop samodejno preklopi nazaj na stike.

DeSantis je dejal, da ta poteza “očitno podpira moč in avtoriteto kitajske komunistične partije”.

“Politika ničelne tolerance do covida je drakonska, krši svoboščine ljudi in je popolnoma neznanstvena. In ljudje na Kitajskem imajo prav, da lahko spregovorijo in protestirajo proti temu, kar počne kitajska komunistična partija,” je dejal DeSantis na brifingu in dodal: “Potrebujemo te drakonske politike covid, da gredo na smetišče zgodovine, kamor sodijo.”

Protesti v tovarni iPhonov

Pred kratkim so protesti izbruhnili v kitajski tovarni iPhone v Zhengzhouju. Več sto delavcev se je pridružilo protestom v vodilni tovarni tehnološkega proizvajalca Foxconn, nekateri moški pa so razbijali okna in nadzorne kamere.

Apple se na obtožbe ni odzval.

Andrej Žitnik