fbpx

Apple med svoje čustvene simbole dodal “nosečega moškega”

Simbol nosečega moškega.

Ideja o fluidnosti spola, ki ruši tradicionalne vrednote, je postala izredno razširjena na zahodu in se širi tudi v Evropo, s tem povzroča tudi spreminjanje potreb konzumentov različnih izdelkov in storitev, zato je Apple v izogib diskriminaciji med svoje čustvene simbole dodal “nosečega moškega”, kar pa je sprožilo polemike med konservativci. Madžarska pa je z namenom zagotavljanja ohranitve tradicionalnih in moralnih vrednost spremenila ustavo.

Fluidnost spola je ideja, ki namiguje, da je spol zgolj družbeni konstrukt in kot tak naj bi posamezniku dovoljeval biti moški, ženska ali pa nobeno od teh (tj. nebinarni) ne glede na biologijo ali fizični videz. Osnova za določanje spola, naj bi bila “počutje”. Po več študijah in raziskavah se je ta ideologija izkazala za napačno in kljub temu, da se nekateri ljudje identificirajo kot “spolno fluidni” in transspolni in celo trdijo, da obstaja biološka podlaga za njihovo identiteto, so raziskave dokazale nasprotno.

Gre za čustveni simbol, ki dehumanizira ženske

Čustveni simbol “nosečega moškega” naj bi prišel z najnovejšo posodobitvijo Applovega operacijskega sistema, seznam simbolov pa naj bi bil objavljen že septembra lani. Zaradi prizadevanja vključitve nosečnosti v oba spola so izbruhnile polemike, pri čemer nekateri kulturni komentatorji trdijo, da prizadevanje za vseobsegajoče biološko specifičnega pojava izbriše dejavnike, zaradi katerih se ženske razlikujejo od moških, in celo dehumanizira ženske.

Ohranitev starševske pravice do izobrazbe svojih otrok

Madžarska bo aprila izvedla tudi referendum o svojem zakonu, ki prepoveduje izobraževalna gradiva in programe za otroke, za katere velja, da spodbujajo homoseksualnost in spremembo spola.

Madžarski premier Viktor Orban (Foto: Twitter)

Zakon, sprejet junija 2021, ki dejansko prepoveduje kakršno koli razpravo o temah LGBTQ v šolah, so močno kritizirali opozicija in aktivisti za državljanske pravice, medtem ko premier Viktor Orban trdi, da pri omenjenem zakonu ne gre za kršenje pravic LGBTQ, ampak za ohranjanje pravic staršev do izbire, kako bodo izobraževali svoje otroke.

Otroci si zaslužijo imeti nemoten razvoj

Madžarska je z namenom ohranjanja tradicionalnih vrednot v svojo ustavo zapisala “mama je ženska, oče je moški”, v zadnjih mesecih pa je zaostrila tudi svojo retoriko s prepovedjo zakonite spremembe spola, pri čemer so določene skupine za LGBQIT opozorile, da bi to izpostavilo transspolne Madžare diskriminaciji. Leta 2018 je vladna uredba univerzam dejansko prepovedala poučevanje predmetov o študijah spola. Tiskovni predstavnik vlade Zoltan Kovacs je dejal, da ustava “sedaj ščiti družine in otroke na edinstven način tudi v Evropi” in dodal, da bo otrokom zagotovila “nemoten razvoj”.

Tanja Brkić