Arabci ženske končno spustili za volan! Prvih 10 Savdijk prejelo vozniško dovoljenje

Fotografija je simbolična (Foto: epa).

Četrti junij 2018 si bo zapomnilo 10 žensk, državljank Savdske Arabije, saj so od savdskega ministrstva za informiranje  prejele vozniško dovoljenje. Prihodnji teden naj bi jih za volan sedlo še dva tisoč. To je sicer “predstopnja” ukinitve prepovedi vožnje avtomobila za ženske, do česar naj bi prišlo 24. junija.

Savdska Arabija je edina država na svetu, ki ženskam ne pusti sesti za volan. Še več! Več žensk je bilo celo zaprtih zaradi nespoštovanja prepovedi vožnje. A od danes naprej bo (menda) vse drugače, saj je prvih deset žensk dobilo vozniška dovoljenja, novopečene voznice pa so morale opraviti tudi “praktičen preizkus”.

Te ženske so se očitno zapisale v savdsko zgodovino, prihodnji teden pa naj bi se jim pridružilo še okrog dva tisoč predstavnic lepšega spola, ki se bodo prav tako lahko pohvalile s savdskim vozniškim dovoljenjem.

Ena od desetih izbranih, ki v rokah že ima vozniško dovoljenje, je Rema Džavat, ki je ob tem vzhičena dejala: “Sanje o vožnji avtomobila v kraljevini so postale resničnost,” piše STA. Džavatova je sicer uslužbenka na ministrstvu za gospodarstvo, jeklenega konjička pa je že vozila tako v Libanonu kot v Švici. Avto zanjo, tako kot za mnoge druge, pomeni neodvisnost.

Še daleč do cilja ali ena lastovka še ne prinese pomladi
To, da ženske lahko same vozijo avtomobil, je del velikega reformnega procesa izpod “rok” savdskega prestolonaslednika princa Mohameda bin Salmana. Savdska Arabija je sicer še zelo daleč od izenačenja moških in ženskih pravic, saj ženske tako za celoten razpon od šolanja do potovanj potrebujejo dovoljenje moškega člana družine, torej očeta, moža ali brata.

J. G.

 • To bodo “štale” na cestah po Savdski :-)))
  Kar vidim ogromno nesreč, ko bodo tipi “dokazovali”, da ženske ne znajo vozit.

  V sosednjih Emiratih pa je tako, da je ponavad žena za volanom, mož pa sedi zdraven in čveka po telefonu. Pa ve se, kdo mora delat v družini in kdo je “gazda” :-))
  PS: v UAE moški menijo, da je vožnja avtomobila delo, to pa ni ravno odlika pravega “gazde”

 • tasilo

  (X) Prvih 10 Savdijk PRJELO vozniško dovoljenje

  Jao, bebci pisunski rovtarski … Vozniško dovoljenje vendar DOBIŠ, ne PREJMEŠ. Kmetavzi, ki si domišljate, kako oh-in-sploh-oh “elegantno” da se izražate, v resnici ne (po)znate jezika. Če pa potrebujete razlago … je pa itak ne bi razumeli.

  LP, Hanibal Lector

 • garfi

  Top Illuminati Grand Wizard: “We Control Islam and We’ll Use It to Destroy the West.” (WW3)
  https://www.youtube.com/watch?v=0dXD2H0m74g

 • stajerc5

  Toti arapini niso nobeni deci vec! Jest ne dam moji mojo kolauto za nc na svet…, hihihi…

 • Olga2345

  Cestitke! Za takšne stvari bi se morale zavzemati zahodne ženske in pomsgati zenskamžna vzhodu in ne za “pravico” do pokrivanja in zatiranja zensk v “imenu vere” – ideologije!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!