Arabski migranti na Švedskem predstavljajo kar 270 odstotkov večje tveganje za prometne nesreče kot Švedi!

Fotografija je simbolična. (Foto: iStock)

Priseljenci iz Severne Afrike in z Bližnjega Vzhoda, ki posedujejo vozniško dovoljenje, imajo kar 270 odstotkov več možnosti, da bodo udeleženi v prometni nesreči, kot vozniki, ki so rojeni na Švedskem.

Inštitut za ceste in promet na Švedskem je razkril naravnost šokantno statistiko, da imajo migranti iz Severne Afrike z Bližnjega vzhoda, ki posedujejo vozniško dovoljenje, kar 270 odstotkov več možnosti, da bodo udeleženi v prometni nesreči, kot domačini. Znanstveniki iz omenjenega inštituta zdaj nameravajo začeti s celovitim projektom, ki bo razkril vzroke za takšno odstopanje v statistiki. Podatki so razkrili tudi, da so migranti na splošno večkrat udeleženi v prometnih nesrečah kot Švedi, a skupina iz Severne Afrike in z Bližnjega Vzhoda tu posebej izstopa, poroča Voice of Europe.

Razlog je po vsej verjetnosti pomanjkljivo usposabljanje v izvornih državah
Eden od raziskovalcev, Mohammad-Reza Yahya, je pojasnil, da bi eden izmed razlogov lahko bilo pomanjkljivo usposabljanje voznikov v državah s tega območja, prav tako pa pravi, da uporaba varnostnega pasu osebam, ki so bile pred tem udeležene v vojni ali v naravnih nesrečah, ne pomeni toliko kot drugim. Tako bodo zdaj poskušali zbrati čim več podatkov o gibanju imigrantov, varnosti in enakosti v prometnem sistemu, več znanja o tem bo namreč pripomoglo k izboljšanju varnosti.

J. Ž.