Aretirali pastorja, ker je navajal besede iz Svetega pisma

Aretacija pastorja Johna Sherwooda.

V Londonu aretirali pastorja Johna Sherwooda zaradi “homofobnih” biblijskih besed. Za vklenitev in celonočno pridržanje sedemdesetletnika je zadostovala prijava “zaskrbljenega” mimoidočega. S tem smo priča novemu napadu na pravico do svobodnega izražanja veroizpovedi.  

Na spletu je pretekli teden zakrožil videoposnetek, na katerem londonski policisti v avto vlečejo vklenjenega starejšega pastorja Metodistične cerkve. Pastorja Johna Sherwooda so policisti v londonskem predmestnem naselju Uxbridge (Uxbridge v spodnjem domu parlamenta zastopa aktualni premier Boris Johnson) aretirali pod obtožbo, da je s citiranjem Svetega pisma “vznemirjal javnost s homofobnimi izjavami“. Pastorja so pridržali v celici vse do naslednjega poldneva.

Vklenili pastorja
Pastor Sherwood je skupaj s pastorjem Petrom Simpsonom tisti petek pridigal v bližini železniške postaje Uxbridge. Tema pridige je bila knjiga Geneze in pastor je dejal: “Božja zasnova pri ustvarjanju človeštva je bila, da postavi ljudi v družine, ki jih vodita oče in mati, ne pa dva očeta ali dve materi. Razlikovanje človeštva po samo dveh spolih, moškem in ženskem, ki sta ustvarjena po Božji podobi, je bistvo božjega ustvarjenega reda.” Policija pravi, da so se trije mimoidoči pritožili zaradi pridige, zato so pastorja aretirali. Policisti so pastorja Sherwooda obtožili homofobije in “žaljenja mimoidočih”, nato pa so ga s silo potegnili s pručke, na kateri je pridigal, ga vklenili in odvlekli v avto. Pater Simpson je ogorčeno komentiral: “Častitljivega sedemdesetletnega božjega služabnika so policisti vklenjenega vlekli v avto.” Nekdo iz publike je medtem zaklical: “Kam smo prišli, če človek ne more več pridigati tistega, kar je zapisano v Bibliji?” Pastorja so, kot rečeno, zadržali skoraj 24 ur, pri tem pa so ga več ur zasliševali. Preiskava po izjavi policije še vedno poteka.

Zloraba zakona
Zakon o javnem redu in miru, na podlagi katerega so aretirali pastorja Sherwooda, je bil napisan v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, njegov namen pa je bil zajeziti nasilje pretepaških uličnih tolp in nogometnih huliganov. A v času laburistične vladavine 1997−2010 so njegovo uporabo razširili tudi na “varovanje pravic manjšin”. Kritiki te razširitve so ugovarjali, da široko branje zakona omogoča vladi, da lahko cenzurira svobodo govora, objavljanja ter celo svobodo verskega in političnega delovanja. Laburistična vlada je te kritike zavrnila kot “paranoično pretiravanje”. In vendar se dogaja prav to, pred čemer so kritiki svarili. Aretacija pastorja Sherwooda nikakor ni prvi primer, da je policija zaradi “homofobije” obravnavala duhovnika. Pred leti so enega anglikanskega pastorja aretirali kar v zakristiji njegove cerkve, njegova “zločin” pa je bil podoben Sherwoodovemu − citiral je besede iz Svetega pisma. Omenjeni zakon oblasti uporabljajo tudi za zapiranje ust kritikom migrantske politike, islamizacije Velike Britanije in celo tistim, ki so opozarjali na kriminalna dejanja »manjšin«.

A zdajšnja zakonodaja se nekaterim zdi še preblaga. Levo progresivna škotska vlada napoveduje akt, s katerim bo dejansko uzakonila cenzuro. In če ji to uspe, bodo laburisti, če pridejo na oblast, zagotovo podoben zakon vsilili celotni državi.

Bogdan Sajovic