fbpx

Argentinski senat zavrnil legalizacijo splava do 14 tedna nosečnosti: Splav dovoljen samo v primeru posilstva in ogroženosti življenja ali zdravja matere

Veselje nasprotnikov splava v Buenos Airesu (vir: twitter)

Argentinski senat je v sredo z 38 glasovi proti in 31 glasovi za zavrnil zakon o legalizaciji umetne prekinitve nosečnosti, ki jo je v juniju potrdil spodnji dom parlamenta. V Argentini je že legaliziran splav v primeru posilstva ali ko sta ogrožena življenje ali zdravje matere.

Argentinski senatorji so lahko o legalizaciji umetne prekinitve nosečnosti do 14 tedna nosečnosti glasovali po lastni vesti in ne v skladu s stališči svoje stranke. Med 16 ur dolgo razpravo se je po poročanju STA v bližini parlamenta zbralo več deset tisoč ljudi, tako nasprotnikov kot podpornikov zakona.

Zavrnitev legalizacije splava do 14 tedna so nasprotniki zakona pozdravili z ognjemetom in vzkliki sreče. Zagovorniki splava pa so se po poročanju francoske tiskovne agencije AFP spopadli s policijo.

Splav v izrednih okoliščinah že dovoljen
Zakon bi legaliziral umetno prekinitev nosečnosti v prvih 14 tednih nosečnosti in “po tem obdobju v primerih poškodb fetusa, zaradi katerih otrok ne bi mogel preživeti zunaj maternice”. Kar pa nakazuje, da je bil zakon mišljen zaradi prvega dela, ki bi legaliziral splav kot tak, saj je splav v Argentini dovoljen le v primeru posilstva ali ko sta ogrožena življenje in zdravje matere.

Po podatkih ministrstva za zdravje je v letu 2016 v Argentini zaradi posledic splava umrlo 42 žensk. Po drugi strani nevladne organizacije trdijo da se v državi izvede več sto tisoč neregistriranih splavov. Abortus je v Argentini kriminalno dejanje.

Ivan Šokić