Avstrija bo simbole Hamasa kaznovala enako kot nacistične

Palestinski podporniki Hamasa. (Foto: epa)

V Avstriji podpornikom terorizma ne bodo več prizanašali. Nošenje simbolov Hamasa bo izenačeno z nošenjem nacističnih simbolov. Kazni za kršitev bodo znašale deset tisočakov, kar pomeni, da bodo več kot dvakrat višje kot doslej, tisti, ki bodo kršitev ponovili, pa bodo oglobljeni za 20 tisočakov. 

Avstrija je ustavila celotno finančno pomoč za palestinske oblasti v skupni vrednosti 19 milijonov evrov, je v ponedeljek zjutraj sporočil avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg. Odločitev je bila sprejeta sredi stopnjevanega oboroženega spopada med teroristično skupino Hamas in izraelsko vojsko. Prav tako nameravajo zaenkrat zadržati vsa avstrijska plačila, ki se nanašajo na razvojno sodelovanje. Podobni pomisleki se pojavljajo tudi v Nemčiji, in sicer s strani gospodarske ministrice Svenje Schulze. Avstrijski zunanji minister sicer ne pričakuje, da bi se razmere v kratkem izboljšale, ampak naprej celo poslabšale, poroča AA

Po besedah prvega diplomata je v Izraelu približno 8300 Avstrijcev, krizna ekipa pa pomaga ljudem zapuščati državo. Ministrstvo je v stiku z vsemi Avstrijci, ki so tam. Približno 100 jih sicer želi zapustiti državo, ki je v vojni. Po poročanji portala Kurier, se je antisemitizem vse od napada Hamasa 7. oktobra letos v državi močno okrepil. Avstrija namerava vsakogar, ki bo širil antisemitizem, privesti pred sodišče. Avstrijski politični vrh je sicer odločil, da bo nošenje simbolov Hamasa ali Hezbolaha v prihodnje kaznovano enako strogo kot nošenje nacističnih simbolov.

Avstrijska pravosodna ministrica Alma Zadić (Foto: epa)

Najvišje kazni za sporno ravnanje bodo dvignjene na deset tisočakov. To pomeni, da se bodo več kot podvojile. V primeru ponovitve prekrška je lahko kazen 20 tisočakov, namesto dosedanjih deset tisočakov. Avstrijski notranji minister Gerhard Karner zadevo vidi kot jasen signal, da se kaj takšnega v Avstriji ne bo toleriralo. Pravosodna ministrica Alma Zadić je dejala, da je treba proti antisemitizmu ukrepati še bolj učinkovito in dosledno.

Domen Mezeg