fbpx

Avstrija Cerarju ne verjame nič: Vojska in policija okrepljeno vzdolž celotne meje

Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner (foto: STA).

Avstrija je, kot kaže, izgubila prav vse zaupanje do Slovenije. Kljub temu da so evropske države prek kratkim sklenile zapreti balkansko migrantsko pot in ponovno vzpostavile pravila schengna, bo Avstrija na svoji meji obdržala popolnoma enak nadzor. Še več, varovanje bodo okrepili celo z dodatnimi vojaki, dvanajstimi novimi nadzornimi točkami in s še strožjimi vstopnimi pogoji na avstrijsko-slovenski meji.

Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner je predstavila načrt obvladovanja migrantske krize v prihodnosti. V njem razkriva, da bo Avstrija na svoje meje poslala dodatne vojake, meje pa nepredušno zaprla. V državo bodo spustili le begunce z veljavnimi dokumenti – vendar le toliko, kot je določeno z dogovorjeno dnevno kvoto, poroča nemški Die Welt. Razglasila je, da je “za Avstrijo balkanska pot trajno končana”.

Avstrijci Madžarom zaupajo, Slovencem pa prav nič
Avstrijci se zavedajo, da lahko z zaprtjem balkanske poti pričakujemo, da bodo migranti začeli poti in načine prehoda – predvsem na nelegalne načine – za dosego svojega cilja iskati druge. Meje bi bilo treba zdaj, kot pravijo, še močneje varovati, a Sloveniji pri tem prav nič ne zaupajo.

Na avstrijsko-slovenski meji bodo Avstrijci vzpostavili kar 12 novih nadzornih točk ter tam namestili vojake in policiste, ki bodo preprečevali nelegalne prihode migrantov v Avstrijo. Kot je dodala Mikl-Leitnerjeva, imajo pripravljene tudi z ograje, inšpekcije, vojsko, policiste in vsa druga sredstva, ki bi jih pri tem nadzoru potrebovali.

Ministrica je kot kritično območje izpostavila Karavanke in zagotovila, da bo našla Avstrija v kratkem času učinkovit nadzorni sistem, ki bo omogočal pregled nad celotnim območjem, če bi iz Slovenije začeli k njim prihajati prebežniki.

Avstrija ne bo trpela posledic slabih odločitev drugih držav. Foto: epa

Avstrija odločena, da ne bo trpela posledic “slabih odločitev” drugih držav. Foto: epa

Slovencem kljub ograji ne zaupajo. Meje z Madžarsko ne bodo varovali
Dodatnega varovanja na avstrijsko-madžarski meji pa Avstrijci ne načrtujejo. Kot so nam na avstrijskem notranjem ministrstvu sporočili že novembra lani, meje z Madžarsko ne nadzorujejo, saj “to ni potrebno”, kar velja še danes. Madžarska s svojo ograjo očitno zagotavlja dovolj dobro zagotovilo, da nelegalnega pritoka migrantov ne bo dovolila, kar pa za Slovenijo – kljub ograji – ne velja.

Avstrijska notranja ministrica je podala kritiko predloga prerazporeditve migrantov po državah EU. Dejala je, da v kolikor ne bo zagotovljena popolna zapora mej pred nelegalnimi vstopi v države na balkanski poti, Avstrija ne bo sprejela nobenih dodatnih migrantov. “Lani smo sprejeli preko 90.000 migrantov, letos jih bomo še nadaljnjih 37.500, kar je veliko več od marsikatere evropske države,” je povedala Mikl-Leitnerjeva, in dodala, da se Avstrija ne namerava ukloniti izsiljevanju Turčije. Zdi se ji pomembno, da države pri iskanju skupnih rešitev sicer sodelujejo s Turčijo, a kot je poudarila, “ne za vsako ceno”.

Anja Dangubič