fbpx

Avstrija gre v popolno zaprtje države, s februarjem tudi obvezno cepljenje!

Avstrijski kancler Alexander Schallenberg (foto: EPA)

Po manj kot tednu dni od zaprtja države za necepljene Avstrijci zapirajo državo za celotno prebivalstvo. Popolno zaprtje bo veljalo za obdobje 10 dni, zatem pa bo zaprtje veljalo samo še za necepljene. Avstrijski kancler Alexander Schallenberg je medtem napovedal, da se bo s februarjem 2022 začelo obvezno cepljenje proti covidu-19. V državi sicer te dni beležijo več kot 15 tisoč novih okužb na dan, kar je več kot dvakrat toliko, kolikor so beležili še leta 2020, ko ni bilo cepiva.

“Če se jutri razglasi zaprtje države, bo zagotovo od naslednjega tedna moralo biti skupaj z našo sosednjo deželo Salzburg zaprto vse v Zgornji Avstriji,” je zakonodajalcem v četrtek povedal guverner Zgornje Avstrije Thomas Stelzer, dan kasneje je prišla napoved, da se zapira celotna država.

Avstrijski kancler Alexander Schallenberg je na novinarski konferenci v petek, 19. novembra 2021, povedal, da bo v državi s ponedeljkom, 22. novembra 2021, nastopilo 10-dnevno obdobje popolnega zaprtja države. Do takšne zaostritve je prišlo vsega le nekaj dni po tem, ko je nastopilo zaprtje države za necepljene, nato pa so zabeležili nov neslavni rekord po številu okužb.

S februarjem obvezno cepljenje
10-dnevno zaprtje države naj bi veljalo samo za cepljene. Za necepljene se zaprtje nadaljuje tudi po izteku desetdnevnega obdobja. Necepljeni tako lahko do nadaljnjega hodijo samo na delo in v nabavo po živilskih trgovinah.

Slika je simbolična (Foto: epa)

Schallenberg pa je po poročanju RT ravno tako napovedal, da bo cepljenje s 1. februarjem 2022 postalo obvezno. “Nismo uspeli prepričati dovolj ljudi, da se cepijo. Predolgo smo jaz in drugi predpostavljali, da lahko ljudi prepričate, da se cepijo,” je odločitev o uvedbi obveznega cepljenja proti covidu-19 skušal racionalizirati avstrijski kancler. V Avstriji je po zadnjih podatkih polno cepljenega 64 odstotkov prebivalstva.

Kakor smo že poročali na Nova24TV, so v Avstriji s ponedeljkom, 15. novembra 2021, stopili v veljavo novi ukrepi, katerih namen je olajšati pritisk na bolnišnice in oddelke intenzivne nege v času naraščajočega števila okužb s sars-cov-2. Za necepljeno prebivalstvo je bilo odrejeno zaprtje države, ukrep pa velja za vse starejše od 12 let. Tri dni po zaprtju države za necepljene so v Avstriji presegli 14.000 novih okužb v enem dnevu. 18. novembra 2021 so v enem dnevu našteli 15.145 novih primerov okužb s sars-cov-2.

Zapiranje države za necepljene tudi drugod po Evropi
Policija na avstrijskih ulicah preverja status cepljenega. Necepljene, ki kršijo odlok o zaprtju države, čaka 500 evrov kazni, tiste, ki ne želijo razkriti, ali so cepljeni, pa čaka trikrat višja kazen. Z več kot 15 tisoč novimi okužbami v enem dnevu pa so v zadnjih dneh podrti rekordi, ki so bili postavljeni na vrhuncu epidemije 2020, ko še ni bilo cepiva na razpolago. Avstrijskemu zgledu glede zapiranja države za necepljene sledijo tudi Slovaška, Češka in Grčija. V Franciji, kjer se za razliko od preostanka Evrope soočajo že s petim valom okužb, pa oblasti menijo, da je preverjanje PCT-pogoja zadostno in ne vidijo potrebe po zapiranju države tako za necepljene kot cepljene.

Ivan Šokić