fbpx

V Nemčiji padajo novi rekordi, vrste pred cepilnimi centri

Foto: epa

Nemčija se po besedah odhajajoče kanclerke Angele Merkel nahaja sredi “dramatičnega” 4. vala okužb s sars-cov-2, medtem pa se v Franciji, kjer je polno cepljenega 68,9 odstotka prebivalstva, bodejo že s 5. valom novih primerov.

V sredo, 17. novembra 2021, so v Nemčiji postavili nov rekord. Potrjenih je bilo kar 52.826 novih primerov covid-19. V državi je sicer polno cepljenih 67,5 odstotka celotnega prebivalstva. Pred cepilnimi centri tako v Nemčiji kot Avstriji pa so po poročanju BBC dolge vrste. Nenadno povečano zanimanje za cepljenje v Avstriji je pripisati nedavnemu zaprtju države za necepljene, ki po novem smejo hoditi samo še na delo in trgovine z živili. A politiki v Avstriji že pozivajo k še strožjim omejitvam tudi za ostale, se pravi za cepljene in nedavno prebolele. Eden od takih predlogov je uvedba policijske ure.

V Avstriji imajo namreč po zadnjih podatkih 971,5 covid primerov na 100.000 ljudi, medtem ko je v  Nemčiji ta številka več kot trikrat manjša, beležijo namreč “samo” 319,5 novih primerov na 100.000 ljudi.  V severni sosedi so v zadnjih 24 urah našteli 14.416 novih primerov. Do neslavnega rekorda je prišlo zgolj dva dneva, odkar so za necepljene zaprli državo.
Novi pozivi k cepljenju

V Nemčiji so v zadnjem dnevu zabeležili 294 smrti zaradi covid-19, odhajajočo kanclerko Angelo Merkel pa vse bolj tare stanje na oddelkih za intenzivno nego, ki se konstantno polnijo. Iz tega razloga je Merklova necepljene pozvala k razmisleku. “Ni prepozno, da se odločite za prvi odmerek,” je rekla nemška kanclerka in se zavzela za intenzivnejšo kampanjo za “poživitveni” odmerek.

Foto: epa

V številnih nemških regijah je medtem cepljenim omogočen dostop do večine storitvenih dejavnosti kakršne so fitnesi, frizerji, kavarne in gostilne. Med vrsticami to pomeni, da so necepljeni od naštetega odrezani.

Pričakovana nova koalicija, ki naj bi jo sestavljali socialdemokrati, zeleni in liberalci, naj bi svoj paket covid-19 ukrepov predstavila v četrtek, 18. novembra 2021. Kot smo že prej poročali na Nova24TV, pa med novimi koalicijskimi partnerji ni konsenza glede obveznega cepljenja za izbrane sektorje. Ravno tako ne nameravajo zapirati šol ali uvajati policijske ure.

 

Ivan Šokić