fbpx

Avstrija kot zgled: po strogih ukrepih iz 14.000 na 400 okuženih

Avstrijske ulice (foto: Streets of the World)

V Avstriji se je 12. decembra opolnoči končalo zaprtje države, vendar ne za vse. “Lockdown” se je zaključil le za cepljene ali prebolele, medtem ko za necepljene še vedno traja in bo najverjetneje trajal do konca leta. Odločitev Avstrije je bila očitno uspešna, saj se glede na to, da se po Evropi širi omikron, bliža pa se tudi februar – ko bo cepljenje za Avstrijce obvezno, vedno več ljudi odloča za cepljenje.

Avstrija, ena od držav, ki jo je covid najbolj prizadel, se je nedavno odločila za uvedbo obveznega cepljenja s 1. februarjem naslednje leto. Ta odločitev je padla malo po tem, ko so sprejeli ukrep, s katerim so skrajno omejili necepljene, kar pa se je nadaljevalo v zaprtje celotne države. Pri časopisu Wall Street Journal ugotavljajo, da je glede na nagli upad števila novookuženih v Avstriji po uvedbi strogih ukrepov to lahko zgled ostalim državam, ki se borijo z naraščanjem števila okužb. 

Uvedba obveznega cepljenja
S 15. novembrom so bili za necepljene v Avstriji prepovedani vsi nenujni izhodi – na primer frizer, športna vadba, sprehod z nekom, ki ni iz istega gospodinjstva. Lahko pa so šli v živilsko trgovino, lekarno, na pošto, a le po nujnih opravkih (in z masko FFP2). Potem ko se je epidemiološka slika v Avstriji drastično poslabšala, se je vlada odločila za uvedbo obveznega cepljenje s 1. februarjem 2022. Cepljenje proti covidu-19 bo obvezno za vse, ki imajo v državi prebivališče in so stari 14 let ali več, izjeme bodo nosečnice in osebe, ki se ne bodo cepile iz zdravstvenih razlogov. Tiste, ki se ne bodo cepili in razloga ne bodo utemeljili, bodo čakale denarne kazni v višini do 3600 evrov, odvisno od višine njihovih prihodkov. 

Strogi ukrepi uspešni
Trenutno po uvedbi karantene za celo državo beležijo drastičen padec števila novookuženih, in sicer okoli 400. Avstrija ima precepljenih okrog 65 odstotkov prebivalstva, kar pomeni, da je ena od držav z najnižjo stopnjo precepljenosti, je pa na vrhu lestvice po številu novookuženih. V času karantene se je število cepljenih povzpelo na  72 odstotkov, kar je po mnenju Wall Street Journala rezultat strogih ukrepov. Avstrija je tako v ponedeljek ponovno odprla vrata tržnih centrov, hotelov, športnih in kulturnih ustanov, izjema so le nočni lokali, ki bodo do konca leta najverjetneje ostali zaprti. Avstrijska vlada je pokrajinam omogočila, da na podlagi svoje epidemiološke situacije same odločajo o posameznih sproščanjih. 

Tanja Brkić