fbpx

Avstrija trdi, da je evropski sistem prerazporejanja migrantov “v škripcih” ter zavrača nove prosilce za azil

Avstrijski kancler Sebastian Kurz, avstrijski minister za zunanje zadeve Alexander Schallenberg in avstrijska ministrica za zadeve evropske unije Karoline Edtstadler. (Foto: Epa)

“Če bo Evropska unija dovolila vstopiti tem ljudem, se bodo na pot podali še milijoni,” je prejšnji mesec dejal 33-letni avstrijski predsednik vlade Sebastian Kurz. Avstrija vztraja, da evropska prisilna redistribucija migrantov ne deluje, članice unije pa bi morale imeti svobodo pri odločanju, ali bodo migrante sprejemale ali ne. Na avstrijske oblasti namreč pritiska kar 150 nevladnih organizacij, ki želijo, da naša soseda sprejme prosilce za azil z Bližnjega vzhoda, ki so obtičali v Grčiji. Pritiski se vršijo prav v času vse bolj zaskrbljujočih razmer zaradi epidemije koronavirusa. 

Claudia Türtscher, tiskovna predstavnica ministra za zunanje zadeve Alexandra Schallenberga je poudarila, da Avstrija ne bo sprejela nobenega novega prosilca za azil. Avstrijska stran je znova potrdila svoje stališče, potem ko je prejšnji mesec kancler Sebastian Kurz posvaril EU pred vnovičnim pošiljanjem migrantov iz Grčije ter njihovim prerazporejanjem med članice Unije, poroča Breitbart.

“Če bo Evropska unija dovolila vstopiti tem ljudem, se bodo na pot podali še milijoni,” je prejšnji mesec dejal avstrijski predsednik vlade. Obenem je poudaril, da je treba Grčijo pri njenem spopadanju z navalom migrantov, še naprej podpirati, obenem pa EU dati jasno vedeti, da ne nameravajo ravnati v skladu z njenimi zahtevami. Po njegovem prepričanju ne morejo vzeti 13.000 ljudi, ki jih je na meje poslal turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan, ker bi jim sledili milijoni.

Konec Februarja je namreč že omenjeni turški predsednik odprl turške meje in proti Grčiji poslal na tisoče migrantov. Tedaj je Avstrija dejanje razglasila za napad na Evropsko unijo ter sporočila, da ne bo vzela niti enega ilegalca, obenem pa v Grčijo poslala posebne policijske enote, da bi pomagale grškim oblastem pri obvladovanju težav na meji. Avstrijci sicer podpirajo poteze svojega kanclerja (kar 61 odstotkov). Naši severni sosedje se strinjajo z zunanjo politiko svoje države, še zlasti zavračanjem redistribucije novih azilantov po posameznih evropskih državah.

EU program prisilne porazdelitve azilantov ne deluje več
V četrtek je ministrica za evropske zadeve Karoline Edtstadler dejala, da Avstrija ne namerava več sodelovati pri razdeljevanju migrantov po posameznih evropskih državah, kot se je dogajalo v preteklosti, ko je nemška kanclerka Angela Merkel, v letih 2015 in 2016 (v času migrantske krize), na posamezne evropske države izvajala pritisk, da naj sprejmejo azilante. Ministrica prav tako meni, da se prisilna redistribucija azilantov znotraj EU ne obnese več.

EU si sicer že leta prizadeva, da bi prisilila svoje članice, da sprejmejo migrante. Za ta namen se skuša oblikovati skupno evropsko azilno politiko. V skladu z njo bi bile članice EU prisiljene sprejeti slehernega migranta, ki bi stopil na evropska tla. Poleg tega si ministrica prizadeva za vzpostavitev evropskega azilnega sistema, v skladu s katerim bi se posamezne članice prostovoljno odločale kako želijo prispevati k skupni evropski azilni politiki. Po njenem prepričanju bi posamezne članice lahko sprejele migrante, prispevale svoje osebje za varovanje evropskih meja, ali pa pomagale zgolj finančno.

Avstrija apelira na Madžarsko in Hrvaško pri obrambi skupne zunanje evropske meje
Avstrijski politični vrh je podal svoje mnenje prav v času, ko je Evropsko sodišče odločilo, da so Madžarska, Češka in Poljska kršile evropsko pravo, s tem ko so zavrnile sodelovanje pri obveznih kvotah migrantov. Pred mesecem dni je Karl Nehammer, minister za notranje zadeve potrdil, da bo Avstrija zavrnila slehernega migranta, ki bo skušal vstopiti v njihovo državo, ob tem pa apeliral tudi na sosednjo Madžarsko in Hrvaško, da bosta zaustavili naval migrantov.

Obenem se Avstrija ni pridružila enajstim podpisnicam skupnega pisma Evropski ljudski stranki v Evropskem parlamentu, v katerem jo pozivajo, naj iz svojih vrst izključi madžarski Fidesz, ki je naklonjen strogemu varovanju evropskih meja.

Erdogan z migranti izsiljuje Evropsko unijo
Nedavno smo že poročali o hudih spopadih na grško-turški meji, kjer Grčija bije dvojno bitko, in sicer tako proti ilegalcem kot tudi proti novemu sovražniku COVID-19. Za trenutni migrantski val je sicer jasno, da je bil sprožen “z blagoslovom” turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdoğana. Migranti sicer prihajajo z Bližnjega vzhoda.

Ilegalcem naj bi tudi neposredno pomagali turški represivni organi. Ob tem številni levo-usmerjeni svetovni mediji prikazujejo grške varnostne sile kot nehumanitarne, čeravno gre zgolj za dosledno varovanje zunanje evropske meje. S svojo akcijo turški predsednik sicer izvaja politični pritisk na EU.

Domen Mezeg