fbpx

Tudi Avstrija razmišlja o izstopu iz spornega sporazuma Združenih narodov o migrantih!

Avstrijska vlada daje možnost samo tistim migrantom, ki se bodo želeli integrirati v družbo. (Foto: epa)

Tudi Avstrija razmišlja o izstopu iz spornega sporazuma o migracijah s strani Združenih narodov, kot je sporočila avstrijska vlada v sredo. Madžarska in ZDA so iz tega sporazuma že izstopile, sporazum pa bistveno omejuje suverenost države ter njeno svobodo ukrepanja.

Na novinarski konferenci je predsednik avstrijske vlade Sebastian Kurz glede sporazuma dejal sledeče: “Nekatere točke v tem sporazumu so za nas zelo kritične. Posledično bomo storili vse, da bomo ohranjevali suverenost naše države in da bomo zagotovili, da bo Avstrija samostojno odločala o migracijah.” Dejal je tudi, da je avstrijska vlada v kontaktu s Švico in z Dansko ter da imata tudi ti dve državi podobne pomisleke glede spornega sporazuma. Podpredsednik avstrijske vlade in šef Svobodnjaške stranke Heinz-Christian Strache pa je zagotovil, da Avstrija ne bo podpisala nobenega dokumenta, ki bi migracije obravnaval kot človekove pravice. Avstrijska vlada sicer pred nelegalnimi migranti uspešno varuje meje, prav tako pa so sprejeli ukrepe, ki zmanjšujejo višino socialnih transferjev, namenjenih migrantom.

Število držav, ki sporazumu nasprotujejo, vse večje
Novi sporazum o migracijah je bil v Združenih narodih sprejet s strani vseh 193 držav, razen ZDA, ki so lansko leto izstopile, prav tako pa je predsednik madžarske vlade Viktor Orbán zagotovil, da tudi Madžarska nima namena podpisati tega sporazuma. Kot poroča Reuters, naj bi o podobnem ukrepu poleg Avstrije razmišljala še Poljska, ki se v okviru Evropske unije sicer že dlje časa upira vsiljevanju migrantskih kvot s strani Bruslja.

J. Ž.