fbpx

Avstrija: V vrtcih preizkušajo teste na covid v obliki otroških lizik

Najmlajši v vrtcu. (Foto: STA)

Avstrija je v času epidemije novega koronavirusa pomislila tudi na najmlajše v vrtcih in osnovnih šolah. Ne glede na to, da je najmlajšim v glavnem  prizaneseno, da bi zaradi covid-19 utrpeli hude posledice, je dejstvo, da ti spadajo med glavne prenašalce virusa. Ker obstaja bojazen, da bi lahko v Avstriji ponovno odprtje šol in vrtcev pospešilo širjenje virusa med mladimi in otroki, so se odločili, da bodo otroke v nekaterih vrtcih testirali na covid-19 s testi v podobi lizike.

Avstrija si kot vsaka druga država na svetu prizadeva, da se epidemija novega koronavirusa čim prej konča. V preteklih mesecih so se v slovenski javnosti pojavljale hude polemike o tem, ali naj vrtci, šole in fakultete ostanejo zaprte ali ne.  Severna soseda se očitno zaveda, da se lahko morebitna večja okuženost med mlajšo populacijo kruto maščuje in sproži že t.i. četrti val epidemije.

Zvezna dežela Gradiščanska se je odločila, da bo kupila 35 tisoč testov v podobi lizike. Za to so se odločili potem, ko se je pilotni projekt izkazal za uspešnega. Vsak otrok pa bo prejel tri brezplačne teste na teden. Test se opravi uspešno potem, ko ima otrok tako imenovano liziko v ustih vsaj 90 sekund. Na test so se po poročanjih tamkajšnjih medijev navadili tudi otroci in njihovi starši.

Pilotni projekt je nadzorovala Manuela Foedinger, vodja laboratorija v dunajski bolnišnici Kaiser- Franz-Joseph. Enako si je domislila tudi t.i. test za grgranje, ki je v Avstriji zelo razširjen. Potem ko je lani od Dunaja prejel priznanje za izum, je župan avstrijske prestolnice Foedingerjevo vprašal, ali ima kakšen predlog testiranja, ki bi bil primeren in priporočen za otroke. Na to je odgovorila pritrdilno.

V petih dunajskih vrtcih sedaj izvaja raziskave o otrocih, starih od enega do šestega leta, da bi ugotovila, kako natančni so testi “lizike” in ali jih je mogoče uporabljati širše, navaja hrvaški Večerjni list.

Luka Perš