fbpx

Avstrijci še za 10 dni podaljšali zaprtje države

Prazne ulice med zaprtje države v Avstriji (foto: EPA)

V Avstriji je parlamentarni komite v četrtek, 2. decembra 2021, po pričakovanjih potrdil podaljšanje zaprtja države za nadaljnjih deset dni. Prvotno je bilo sicer mišljeno zaprtje države samo za necepljene državljane, a ko so začeli po uvedbi zaprtja za necepljene padati novi dnevni rekordi okužb s sars-cov-2, je avstrijska vlada zaprtje države razširila za vse prebivalce, cepljene in necepljene. Zdaj se zaprtje nadaljuje.

V Avstriji je polno cepljenih 67 odstotkov prebivalstva, število novih okužb s sars-cov-2 pa počasi pada, a prvotno mišljenih 10 dni se je izkazalo za premajhno časovno obdobje, v katerem bi lahko opravili s 4. valom okužb. Zaprtje države po avstrijsko pomeni, da lahko ljudje še vedno hodijo v službo, odrezane so predvsem dejavnosti v prostem času in storitvenem sektorju.

Vrhunec okužb, tj. 15.809 novih primerov, so v Avstriji dosegli 19. novembra, ko je bila država že zaprta za necepljene. Ko so državo zaprli za vse državljane, se je začelo stanje počasi umirjati. Na dan tako v povprečju trenutno zabeležijo okoli devet tisoč novih okužb s sars-cov-2. Za primerjavo, na vrhuncu epidemije novembra 2020, ko še ni bilo cepiv na razpolago, so Avstrijci v enem dnevu našteli 9.586 novih okužb.

Začasna bolnišnica za okužene s covidom-19 na Dunaju (foto: EPA)

Po poročanju Reutersa pa naj bi dobršen del avstrijskega prebivalstva dvomil o učinkovitosti cepiv, za kar naj bi šle zahvale tretji največji parlamentarni stranki v državi, tj. desničarskim Svobodnjakom. Sicer so predstavniki oblasti napovedovali, da bo prvotno zamišljeno 10-dnevno zaprtje veljalo za vse državljane, nakar bi država do nadaljnjega ostala zaprta samo za necepljene.

Kratek mandat zdaj že nekdanjega kanclerja Alexandra Schallenberga si bodo Avstrijci zapomnili predvsem po odredbi o obveznem cepljenju proti covidu-19, ki naj bi stopila v veljavo februarja 2022.

Podaljšanje zaprtja do 11. decembra

Podaljšanje zaprtja države bo veljalo do 11. decembra 2021. Predlog podaljšanja so podprli v vladajočima Avstrijski ljudski stranki ter Zelenih in opozicijskih socialdemokratih. Tako še naprej ostajajo zaprte kavarne, lokali, gledališča, muzeji in trgovine z izdelki, ki niso nujni za preživetje.

Prazne ulice med zaprtjem države v Avstriji (foto: EPA)

Svojevrstna izjema so restavracije, ki lahko servirajo hrano, v kolikor jo gosti pridejo iskat, ali pa imajo urejeno dostavo, ter trgovine iz prejšnje kategorije, ki omogočajo naročilo po spletu in prevzem blaga. Ljudje lahko domove v času zaprtja zapustijo samo za namene obiska trgovine in odhoda na delo. Ravno tako se je brez omejitev dovoljeno zadrževati zunaj za namene “fizičnega in duševnega okrevanja”.

Ivan Šokić