Schallenberg odstopil, stranka in kanclerski položaj začasno Nehammerju

Datum:

Sprva je odstopil s kanclerskega položaja, manj kot mesec dni kasneje še s položaja predsednika stranke. Nikjer pa ni zaslediti, da bi se Sebastian Kurz odrekel tudi poslanskega stolčka. Zlati deček je zaradi korupcijskega škandala padel v nemilost, ne glede na to, kako bi v Avstrijski ljudski stranki (ÖVP) njegove odstope prikazali javnosti. Odstopi v vrhu avstrijske politike pa se vrstijo. Odstopil je tudi novi premier, ki je štafeto predal dosedanjemu notranjemu ministru, ki bo začasno vodil največjo avstrijsko stranko. Menjave pa se obetajo tudi na nekaterih drugih pomembnejših ministrskih položajih.

Kdor visoko leta, nizko pade in kdor drugim jamo koplje, na koncu sam vanjo pade. Sebastjan Kurz, zlati deček avstrijske politike, je leta 2017 vstopil na velika vrata. Misleč, da je nedotakljiv, je sam poskrbel za razpad svoje prve koalicije s Svobodnjaki zaradi afere Ibiza, v kateri so leta 2019 na limanice ujeli takratnega vodjo Svobodnjakov Heinz-Christiana Stracheja. Spomnimo, Strache je takrat odstopil tako s položaja podkanclerja, predsednika stranke in ministrskega položaja, a je Kurz zahteval tudi odstop z afero Ibiza nepovezanega notranjega ministra Herberta Kickla. Koalicija med desnosredinsko in desno stranko je razpadla in prišel je čas za predčasne volitve.

Kurz je potopil svoje koalicijske partnerje in novo vlado po predčasnih volitvah septembra 2019 oblikoval skupaj z Zelenimi. Zdaj je tudi sam doživel razkritje korupcijskega škandala, zaradi katerega se je bil prisiljen odreči kanclerskemu mestu. V začetku novembra 2021 ga je na mestu kanclerja zamenjal prej zunanji minister Alexander Schallenberg. Kurz se je takrat vrnil v poslanske klopi in še vedno kot vodja Avstrijske ljudske stranke prevzel vodenje največje poslanske skupine v avstrijskem parlamentu.

Kurz se po enem mesecu še vedno poslavlja

Ni minil niti poln mesec, ko je Kurz sporočil, da se poslavlja tudi s položaja predsednika stranke, ravno tako pa ne bo v bodoče vodil niti poslanske skupine. Kurz naj bi se poslovil tudi od poslanskega mesta v parlamentu in pri 35 letih v celoti umaknil iz politike. Vse skupaj želijo v ljudski stranki predstaviti ločeno od korupcijske afere in prikazati Kurza kot družinskega človeka, ki je pripravljen na prvo mesto postaviti svojega pred kratkim povitega novorojenca. A resnica je, da je Kurz v trenutnem ozračju preveč toksičen. V preteklosti je pokazal, da je za namene političnega napredovanja pripravljen tudi svoje prijatelje, politične zaveznike in koalicijske partnerje vreči levom, zato se je tudi sam zdaj znašel v vlogi žrtvovanega kmeta na šahovski plošči.

Nekdanji avstrijski kancler Sebastian Kurz (Foto: epa)

S kanclerskega položaja je v odzivu na Kurzov odstop odstopil tudi Schallenberg. To je po lastnih trditvah storil zaradi prepričanja, da bi moral biti predsednik največje stranke tudi avstrijski kancler. Začasno vodenje ljudske stranke prevzema dosedanji notranji minister Karl Nehammer.

A igra glasbenih stolčkov se je šele dobro začela. Po pričakovanjih virov blizu ÖVP naj bi bilo v načrtu restrukturiranje trenutne vlade. Na Nova24TV smo prejeli informacije, da naj bi obstajali dvomi, ali bo v novi sestavi vlade ostala tudi ministrica za gospodarstvo Margarete Schramböck. Odhod slednje se je pojavljal skupaj z informacijami o odhodu finančnega ministra Gernota Blümela, ki je svoj odstop podal zvečer, 2. decembra 2021. Notranje ministrstvo bi po navedbah naših virov lahko prevzela dosedanja ministrica za zadeve EU Karoline Edtstadler. V petek, 3. decembra 2021, naj bi potekalo tudi srečanje odbora ÖVP, ki bo odločalo, kako naprej. Zelenim se medtem smeji. Zavedajo se, da bolj kot je večja koalicijska partnerica nestabilna, večji je njihov vpliv. In za razliko od leta 2019 si ÖVP v trenutnih razmerah ne želi predčasnih volitev. Lahko bi se jim namreč zgodilo to, kar so pred dvema letoma izkusili Svobodnjaki.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Novoletni koncerti v Mariboru, brez domače slovenske glasbe, a zato z jugo nostalgijo

Ob županu Arsenoviču si v Mariboru ne morejo obetati...

Ali so takšni prizori razlog za skrb o prihodnosti Zahoda?

Ruski predsednik Vladimir Putin je v sredo na bliskoviti...

Grozote ujetništva v Rusiji: Ukrajinski vojak v petih mesecih ujetništva izgubil 77 kilogramov!

Ukrajinski varuh človekovih pravic Dmitro Lubinec je povedal, da...