Avstrijci ukinili najstarejši državni tiskani dnevnik na svetu

Avstrijski časopis Wiener Zeitung po 320 ukinja svojo tiskano verzijo. Odslej bo le še v digitalni, v tiskani obliki pa enkrat tedensko. (Foto: Youtube, posnetek zaslona)

Avstrijci ravnajo pragmatično, mi pa financiramo celo zasebne medijske projekte levičarskih tajkunov prek medijskih razpisov, da bi propagandna trobila preživela. Več tukaj

V Avstriji je odjeknila novica, da se avstrijski časopis Wiener Zeitung poslavlja. Po 320 letih je danes izšla zadnja številka najstarejšega časopisa na svetu. Parlament je z glasovi vladajoče koalicije sprejel odločitev, da bo časopis v državni lasti izhajal samo še v digitalni in enkrat tedensko v tiskani obliki. Ustanovljen je bil leta 1703 in bil najprej v zasebni lasti. Šele leta 1857 ga je nacionaliziral avstrijski cesar Franc Jožef I. V digitalni verziji se obetajo njegove številne spremembe vsebin. Odpuščenih bo 63 zaposlenih, od tega 35 v uredništvu, poroča MMC.

To je časopis, ki je spremljal številne zgodovinske dogodke in osebnosti. V koaliciji zatrjujejo, da gre za nujne spremembe. Časopis je namreč deloval kot uradni list, oglase v njem pa zaradi direktive EU ukinjajo. Obvezna objava pomeni, da so bili podjetniki primorani letne računovodske izkaze objavljati v tem časopisu. Plačevanja časopisu v prihodnosti v takšni obliki ne bo več, posledično pa so bili primorani spremeniti njegovo financiranje. Na dan odločitve so se pred parlamentom na Dunaju odvijale demonstracije, kritična pa je bila tudi opozicija.

Domen Mezeg