Avstrijska policija na slovenski meji predstavila novo protimigrantsko policijsko enoto Puma z željo, da se migrantski val iz leta 2015 nikoli več ne ponovi

Foto: epa

Nova enota avstrijske policije za varovanje meje Puma je danes na vaji tik ob mejnem prehodu Šentilj prestala krst. Predstavitev zmožnosti njenega ukrepanja v primeru večjega navala migrantov po besedah notranjega ministra Herberta Kickla ne kaže morebitnega nezaupanja do Slovenije, ampak bi lahko bila izvedena na kateri koli mejni točki.

Na vaji so predstavili tri možne scenarije ukrepanja varnostnih sil v primeru, da na mejo pride večja skupina migrantov in pri tem izbruhnejo nemiri. Med drugim so na prikazu sodelovali vojaški helikopter z najnovejšo tehnologijo snemanja dogajanja na daljavo in več vojaških helikopterjev, s katerimi lahko po potrebi hitro pripeljejo na pomoč dodatne enote iz drugih delov države.

“Pripravili smo scenarije, ki se lahko zgodijo kjer koli na naših mejah. Ključno je, da smo pripravljeni in da pokažemo, da varovanje meje zdaj deluje,” je povedal Kickl in dodal, da država, ki ne more učinkovito zaščititi svoje meje, izgubi svojo verodostojnost. Trdno je tudi odločen, da se “dogodki iz leta 2015 nikoli več ne smejo ponoviti in to je sporočilo, ki ga želimo danes poslati”.

Pripravljeni so na najhujše
V načrtovanju svojih aktivnosti na področju migracij po njegovih besedah sodelujejo s sosednjimi državami. “Zelo dobro sodelujemo z vsemi sosednjimi državami, tudi s Slovenijo. Z vsemi, tudi partnerji na Balkanu, zelo tesno operativno sodelujemo. Partnerje smo povabili k ogledu vaje, da vidijo primere dobrih praks varovanja meje. Vse, kar smo danes pokazali, smo sestavili na podlagi izkušenj iz let 2015 in 2016. To je znanje, ki smo ga pridobili in ga rade volje predamo tudi vsem drugim, ki bi jim to lahko koristilo,” je povedal. “Kot pravijo, preventiva je boljša kot kurativa, zato se moramo vedno pripraviti na najhujše, v upanju, da do tega nikoli ne bo prišlo,” je dodal.

Osrednjo vlogo pri varovanju meje naj bi v prihodnje igrala prav enota Puma, ki naj bi bila v celoti vzpostavljena septembra. “Pomembno je, da položaj ustrezno nadziramo, da se lahko pravočasno odzovemo. Prav zato smo za ime nove enote izbrali mačko, ki lahko zelo hitro skoči, in sicer tja, kjer jo v nekem trenutku najbolj potrebujemo,” je povedal minister za notranje zadeve, ki tako kot minister za obrambo Mario Kunasek, ki je bil danes prav tako prisoten na vaji v Špilju, prihaja iz vrst svobodnjakov (FPÖ).

Vaja je bila sprva načrtovana v ponedeljek, ko je bil v Sloveniji dan državnosti, a so jo nato po pozivu iz Ljubljane preložili za en dan. Vaja je potekala na t. i. starem mejnem prehodu Šentilj, kjer so avstrijske oblasti v času begunskega vala pred tremi leti postavile obsežen ograjni in registracijski sistem za sprejemanje beguncev. Ta po letu 2016 ni več v uporabi, saj se je po zaprtju t. i. balkanske poti val migrantov ustavil. Zdaj so v središču pozornosti skrivne nezakonite migracije.

C. Š., STA

 • Franc Šink

  To je konec Schengena.Hvala Bogu !

  • stajerc5

   No ja, zacetek konca pa na vsak nacin, tudi celega sranja EU v obliki stare yuge!

  • Borut Stari

   Konec takšne EU, ki je nastala po Lisabonski pogodbi in ki vedno bolj izpuhteva. Umira na obroke.

 • xtc

  Bravo Avstrijci,no Slovenceljski postr**** kaj bomo sledili svetlemu vzgledu Orbana,kurza in Salvinija in levake dali na družbeni rob in naredili red ali bomo še napreje rinili v vojno?

 • stajerc5

  Halbmadzarski pritlikavec je narocil slinavemu, da naj poslje na Avstrijsko mejo v obrambo pred avstrijci kar kurente, ker se rdeci bojijo Anschlussa proti severu kot pred desetletji!

 • tramal

  To delajte Avstrici,ker naši miličniki že vozijo ilegalce na vašo mejo.

 • Zgornji

  Hja, … dobro Že -Že, Aaaaaampak, … potem bo pa golazen pri nas ostala !!! ! !!!

 • totex39

  Naša podkupljena oblast pa na vse to odgovarja, da to ni potrebno in da vse to deluje na neko pretiravanje, saj res niso normalni. Namesto, da bi združili skupne moči, jim dajejo neke protestne note. Budale!

 • Capi

  Meni se pa malo butasto zdi vse skupaj pri slovencih………doma okoli hiše, visoke žive meje, ograjujejo se od sosedov, celo tožarijo se nekateri, taisti ki to delajo, so pa potem najbolj glasni, ko bi bilo treba zapreti oziroma zaščititi slovensko mejo pred resnično nevarnostjo, ne pa zgolj pred sosedom

  • Olga2345

   Vse za Kučana in partijo…

 • Olga2345

  Bravo Avstrijci! Vikendaše na Kolpi moti po poročanju dela le “poročanje nekaterih medijev o migrantih”….

 • joza joza13

  Murgmurgl in njegovim tovarišem ni všeč Avstrijska Puma, ker…
  … če/ko pride doma do pizdarije, tokrat ne bodo mogli bežati v A, kot leta 90 – saj bodo tudi oni sami takrat na meji predstavljali migrante!
  To bo torej t.i. “žep”, ki so nam ga naše vrle leve vlade zakuhale.
  Sosednje države jim torej ne zaupajo, 26% Slovencev jim ne zaupa. Kam gledajo preostali?
  V greznico?

 • stajerc5

  Zanimivo, da nas Hanzi bordel TV ne pove, da so Avstrijci ze dolgo prisotni v Crni gori in Bosanski zmesnjavi in poizkusajo ze tam resevati probleme!???

 • sprehajalec

  Avstrijci se ne hecajo. Ne bo več tako kot 2015. S sčiti jih bodo odbijali nazaj v Slovenijo. Naj Serar kar cvili, kot Jernej. Krivica. Bedak neumen.

  namesto da bi povabil Avstrice na Južno mejo. Oziroma bi se morale formirati skupne enote na mejah, kjer to država želi. Še najbolje v Črni gori, če Albanci švercajo iz Grčije.

 • domovina mili dom

  Pravilno postopajo. Če Slovenija ni zmožna braniti Šengenske meje, jim kaj drugega ne preostane. Vsak ima pravico braniti svoje dvorišče.

 • Gr Enze

  CMERKO IN ŽNIDARCA ZBUDITA SE ALO ALO !

 • garfi

  OPOZORILO – LEVI FAŠIZEM !!!
  NAŠI LEVIČĆARJI SO DEL GLOBALISTIČNE TOTALITARNE MAFIJE NWO
  POČNEJO ISTO KOT NJIHOVI NWO LEWAKI AMERIČANOM
  HOČEJO NAS OZNAČITI ZA NACISTE in zanetiti vojno (akcija titovo velenje)
  Trump namreč uničuje njihov imperij zla, POZIVAJO K NASILJU IN MEČEJO DOMOLJUBE IZ RESTAVRACIJ
  NAŠI MEDIJI SO TIHO !!!
  Support Trump? Then You Need To See This, EVERYTHING Is NOW At Stake…
  https://www.youtube.com/watch?v=oxZF1NP4V5s
  Emergency Briefing! Concerning Civil War! – ALEX JONES INFOWARS
  https://www.youtube.com/watch?v=WCvtEiiWpvA

 • garfi

  ALARM – DRŽAVLJANSKA VOJNA V AMERIKI !!!
  NAŠI MEDIJI SO TIHO !!!
  https://www.youtube.com/user/TheAlexJonesChannel/videos?app=desktop

 • Artur

  Nova enota za varovanje meje doživela krst, slovenska politika avstrijsko vajo označuje za nepotrebno in provokativno.
  Po besedah predsednika SDS Janeza Janše pa bi Avstrijci takšno vajo potrebovali kvečjemu okoli Dunaja, ne pa na meji s Slovenijo !!!!?????
  Ja zaradi nesposobnosti naše policije,da bi delovala po zgledu na Avstrijce je našim politikantskim govnačem najlažje klamfe srat kot izgovor vključno z Janšo, ki bi kao dal zapirati meje menda kar v Ljubjlani kot bi človek razumel ta njegov sarkazem glede na naše razmere . Banda hudičeva politikantska nesposobna.Mrš !!!
  https://www.aktualno24.si/news/svet-xke9w5234r7elm6v8dpzg7qy

 • Borut Stari

  Zanimivo je sledeče, kako in na kakšen način bo ta posebna enota ustavila invazijo neoborožene večstotisočglave armade, ki nima kaj izgubiti. Ta posebna enota je prava fatamorgana. Bolj se ji bližaš bolj izginja.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!