Avstrijska vlada je prepričana: Če je duševno neuravnovešen kriminalec lahko doživljenjsko zaprt, potem lahko enako velja tudi za islamskega terorista!

Avstrijski kancler Sebastian Kurz. (Foto: epa)

V Avstriji se je pojavil predlog, da bi za nedoločen čas zaprli osebe, ki predstavljajo teroristično grožnjo državi. Sodišča naj bi tako po novem imela dovoljenje, da lahko zaprejo vse tiste, ki so bili obsojeni kaznivih dejanj povezanih s terorizmom, in sicer za toliko časa, dokler bodo predstavljali grožnjo. Tamkajšnja vlada je to novico za javnost sporočila danes. 

Avstrijska vlada se je danes odločila, da lahko tamkajšnja sodišča za nedoločen čas pridržijo vsakogar, ki za državo predstavlja teroristično grožnjo. Odločitev je odgovor na nedavni strelski pohod v režiji islamskega terorista na Dunaju. Šlo je za obsojenega džihadista, ki je bil predhodno izpuščen na prostost in je v svojem morilskem pohodu pokončal štiri osebe, policija pa ga je bila prisiljena usmrtiti, poroča Reuters.

Dvajsetletnik je bil prvotno sicer obsojen na 22 mesecev zaporne kazni, ker se je skušal pridružiti Islamski državi v Siriji. Avstrija je v obdobju pred terorističnim napadom sicer priznala napako svojih varnostno-obveščevalnih sil. Avstrijski kancler Sebastian Kurz je ob tem izrazil prepričanje, da če je lahko “duševno neuravnovešen kriminalec doživljenjsko zaprt, ker predstavlja varnostno grožnjo, potem je lahko tudi za terorista, ki predstavlja varnostno grožnjo, odrejen dosmrtni odvzem prostosti.” Za javnost je Kurz sicer spregovoril na novinarski konferenci, na kateri so obravnavali sveženj načrtovanih protiterorističnih ukrepov.

Terorist, ki je pustošil po Dunaju. (Foto: epa/Twitter)

S tem so sodišča pridobila nova pooblastila, ki so potrebna za boj proti islamistični teroristični grožnji. Za vse tovrstne teroriste, ki so zaporno kazen že odslužili, pa Avstrija načrtuje bolj sistematičen nadzor s pomočjo elektronskega označevanja. Islamistični napad, ki se je pripetil pretekli teden, je bil prvi tovrstni smrtonosni napad v obdobju celotne generacije, v sicer majhni državi, ki je znana po svoji nevtralni politični drži. Vendar pa ima Avstrija razmeroma veliko število državljanov, ki so se pridružili Islamski državi v Siriji oziroma Iraku. Avstrijski kancler je ob tem ocenil, da je število “tujih terorističnih borcev” višje od 150 oseb, med katerimi so nekateri tudi že zaprti. Poleg tega je še dejal, da se jih preko 100 še ni vrnilo nazaj v Avstrijo.

Po besedah nemškega notranjega ministra Horsta Seehoferja je imel terorist, ki je na Dunaju izvedel teroristični napad, povezave z islamskimi skrajneži v Nemčiji. “Pri primeru v Avstriji so povezave s skrajneži, ki so v Nemčiji obravnavani kot nevarni,” je povedal Seehofer, pri tem, pa po poročanju nemške tiskovne agencije dpa, ni navedel kakšnih drugih podrobnosti. Kasneje je tiskovni predstavnik z ministrstva za notranje zadeve povedal, da so radikalni islamisti v evropskih državah medsebojno tesno povezani. Poudaril je, da imajo nemške varnostne agencije ključno nalogo, da ocenijo in preverijo te stike.

Domen Mezeg