fbpx

Islamist, ki je moril na Dunaju, je imel povezave z islamskimi skrajneži v Nemčiji!

Foto: epa/Twitter

Po besedah nemškega notranjega ministra Horsta Seehoferja je imel terorist, ki je na Dunaju izvedel teroristični napad, povezave z islamskimi skrajneži v Nemčiji. “Pri primeru v Avstriji so povezave s skrajneži, ki so v Nemčiji obravnavani kot nevarni,” je povedal Seehofer, pri tem pa poročanju nemške tiskovne agencije dpa ni navedel kakšnih drugih podrobnosti.

Kasneje je tiskovni predstavnik iz ministrstva za notranje zadeve povedal, da so radikalni islamisti v evropskih državah medsebojno tesno povezani. Poudaril je, da imajo nemške varnostne agencije ključno nalogo, da ocenijo in preverijo te stike.

Karl Nehammer, avstrijski minister za notranje zadeve, je sicer že pred tem po poročanju STA izpostavil, da ena izmed sledi preiskave, ki je v neposredni povezavi z napadalcem, poleg Švice vodi še v eno drugo državo. Do sedaj še ni konkretno izpostavil, katera država je to.

Foto: epa

20-letni albanski islamist Kujtim Fejzulai, ki je imel tako državljanstvi Avstrije in Severne Makedonije, je v ponedeljkovem terorističnem napadu ubil štiri ljudi in jih še 23 ranil. Bil je simpatizer skrajne džihadistične skupine Islamska država, ki je prevzela odgovornost za teroristični napad.

Leta 2019 je bil Fejzulai obsojen na dvaindvajset mesecev zaporne kazni, po tem ko so mu preprečili odhod v Sirijo, kjer bi se pridružil borcem Islamske države. Žal so ga iz zapora predčasno izpustili. Pred napadom, je na svojem Instagram profilu objavil fotografijo, na kateri pozira z orožjem, ki ga je imel s seboj na morilskem pohodu. Policijska enota ga je, po besedah notranjega ministra Nehammerja, ustrelila v bližini cerkve svetega Ruperta, devet minut po začetku smrtonosnega pohoda, v katerem je ubil štiri ljudi.

Nina Žoher