fbpx

Avstrijski diplomat napoveduje: Grozi nam islamizacija Evrope, če se ne bo izvedla reforma islama

Foto: iStock

“S Koranom v roki se ne da voditi države,” je zapisal avstrijski diplomat dr. Gerhard Weinberger, nekdanji veleposlanik v Tuniziji med leti 2012 in 2017. Njegova trditev je, da če se ne bo zgodila reforma islama, potem resno grozi islamizacija Evrope.

Nekdanji veleposlanik dr. Gerhard Weinberger je izdal knjigo, v kateri sicer priznava islam, a je ostro proti t. i. “političnemu islamu”. Knjigo je pred kratkim predstavil v znameniti dunajski kavarni Korb, kjer je povedal, da so mu prijatelji svetovali, naj strne svoje izkušnje v knjigi, saj je, ko je bil kot veleposlanik Avstrije v tunizijski prestolnici, doživel celo vrsto islamističnih terorističnih napadov. Na primeru Tunizije, predvsem arabske pomladi, se lepo vidi, da radikalci niso bili tisti, ki so pripomogli k temu, da je v državo prišla demokracija, temveč modernisti, zaradi katerih ima ta država poseben status v arabskem svetu. Moški in ženska naj bi bila po njegovih besedah tam enakopravna, prav tako naj bi obstajala verska svoboda. Islam je tam res državna vera, vendar brez vpletanja šeriata in pravne podlage. “Tunizijci lahko danes uveljavljajo versko svobodo,” razkriva avstrijski diplomat ter dodaja, da je ta razvoj viden tudi v nekaterih drugih državah severne Afrike, predvsem pa bi si sam želel še več tovrstnega napredka. A ob tem resno doda: “Če se svetovna religija islam ne reformira, potem lahko Evropo ogrozijo resni poskusi islamizacije.”

Burka kot resno politično vprašanje
Nekdanji veleposlanik Avstrije na burke gleda s kritičnim očesom. Bolj kot oblačilo je to po njegovih izkušnjah vprašanje politične moči, ko je vlada postavila znak, simbol, in določila socialno območje – na hrbtu žensk. Weinberger je prepričan, da je treba tudi to prevetriti. “Fundamentalisti so brez protestov vsekakor v prednosti,” njegove besede povzema avstrijski Krone. Zato ni presenetljivo, da Weinberger v celoti podpira prepoved burke v Avstriji. Še več! Prepričan je, da bi morali to ključno vprašanje zastaviti Združenim narodom, saj ga enači s pohabljanjem spolnih organov. “Ko si mora neka ženska zakriti obraz, se ji s tem dejanjem odvzame najbolj notranjo stvar njenega bitja.” Njegova knjiga sicer še ni naletela na kritiko, vsekakor pa si Weinberger ne zatiska oči in pričakuje tudi to.

M. S.