fbpx

Avstrijski kancler Kurz proti bazarju med državami članicami EU in farmacevtskimi podjetji

Avstrijski kancler Sebastian Kurz. (Foto: epa)

Obstajajo znaki, da obstaja nek bazar, kjer so bili sklenjeni dodatni dogovori med državami članicami in farmacevtskimi podjetji,” je avstrijski kancler Sebastian Kurz povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Dodal je, da je do tega prišlo v okviru t. i. usmerjevalnega odbora EU za cepiva, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Članice EU so se sicer dogovorile, da bo cepiva v njihovem imenu naročala unija.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je danes določene države članice Evropske unije obtožil, da sklepajo tajne ločene pogodbe s farmacevtskimi podjetji. Zaradi teh ločenih pogodb cepiva proti covidu med državami članicami niso razdeljena glede na število prebivalcev. Potem ko so primerjali celotno količino odmerkov cepiv, ki so jih prejele posamezne države, so namreč ugotovili, da “dostave ne sledijo sistemu kvot na prebivalca“, je povedal Kurz.

Kot primera je navedel, da bo Malta do konca junija glede na število prebivalcev prejela trikrat več cepiva kot Bolgarija, Nizozemska pa dvojno količino v primerjavi s Hrvaško. “To je v očitnem nasprotju s političnimi cilji EU,” je poudaril. Avstrija po besedah kanclerja ne bo oškodovana, saj je na sredini po količini prejetega cepiva.

Kurz zahteva vpogled v pogodbe
Zahteval je transparentnost. “Treba je razjasniti, kako so videti pogodbe v usmerjevalnem odboru,” je poudaril. Dodal je, da je o tem že govoril s slovenskim premierjem Janezom Janšo, pa tudi z voditelji Belgije, Grčije, Poljske in Češke, navaja APA. Več jih je bilo nad tem presenečenih. V Evropski komisiji so zavrnili obstoj tovrstnih dogovorov. “Države članice se lahko odločijo, da zaprosijo za več ali manj določenega cepiva, o tem razpravljajo članice,” je povedal tiskovni predstavnik komisije Stefan de Keersmaecker. “V tem kontekstu je možno, da je po pogovorih med državami članicami s podjetjem dogovorjen nov ključ razdelitve,” je pojasnil.

Foto: epa

Avstrijski kancler je ob tem danes stopil v bran cepivu britansko-švedskega podjetja AstraZeneca, potem ko je več držav prekinilo cepljenje z njim, poroča STA. “Ker je veliko ljudi, ki jih skrbi, se bom tudi sam cepil s cepivom AstraZenece, da bi pokazal, da zaupam temu cepivu,” je poudaril.

Sara Kovač