fbpx

Šok: Odstopil avstrijski kancler Werner Fayman

Foto: EPA

Avstrijski kancler Werner Faymann je odstopil z mesta predsednika vlade. Ta korak naj bi bil posledica pomanjkanja podpore znotraj “njegove” stranke – socialnih demokratov (SPÖ). Do tega naj bi prišlo po slabih rezultatih socialnih demokratov na preteklih predsedniških volitvah, na katerih je v prvem krogu prepričljivo zmagal kandidat svobodnjakov Norbert Hofer. 

Werner Faymann se je s pozivi k odstopu soočal s strani strankarskih kolegov, javnosti naklonjene SPÖ, demokratov in stanovskih sindikatov. Eden izmed razlogov za upad podpore je bila tudi njegova odločnejša politika do migrantske krize, kar mu je še posebej zameril podmladek stranke – in mu zaradi tega tudi odtegnil podporo, poroča Guardian.

“Hvaležen sem za preteklih sedem let, svojemu nasledniku pa želim veliko sreče. Odstopam, ker nimam več podpore v lastni stranki,” je zdaj že nekdanji avstrijski kancler sporočil v izjavi za javnost. Feymann, ki je bil na čelu stranke od leta 2008, je povedal še, da stranka potrebuje nov začetek in nekoga, za katerim se bo lahko poenotila.

Faymannu padla podora zaradi migrantske krize
Feyman je v svojem odstopnem sporočilu navedel, da se bo morala vlada spopasti z brezposelnostjo, z družbeno kohezivnostjo in migrantsko krizo, ki ga je stala podpore – v začetku leta je namreč podlegel pritisku Avstrijske ljudske stranke (ÖVP), naj omeji število migrantov, ki jih v državi še lahko sprejmejo, na 90 tisoč, poroča BBC.

Ž. K.