Šok: Odstopil avstrijski kancler Werner Fayman

Foto: EPA

Avstrijski kancler Werner Faymann je odstopil z mesta predsednika vlade. Ta korak naj bi bil posledica pomanjkanja podpore znotraj “njegove” stranke – socialnih demokratov (SPÖ). Do tega naj bi prišlo po slabih rezultatih socialnih demokratov na preteklih predsedniških volitvah, na katerih je v prvem krogu prepričljivo zmagal kandidat svobodnjakov Norbert Hofer. 

Werner Faymann se je s pozivi k odstopu soočal s strani strankarskih kolegov, javnosti naklonjene SPÖ, demokratov in stanovskih sindikatov. Eden izmed razlogov za upad podpore je bila tudi njegova odločnejša politika do migrantske krize, kar mu je še posebej zameril podmladek stranke – in mu zaradi tega tudi odtegnil podporo, poroča Guardian.

“Hvaležen sem za preteklih sedem let, svojemu nasledniku pa želim veliko sreče. Odstopam, ker nimam več podpore v lastni stranki,” je zdaj že nekdanji avstrijski kancler sporočil v izjavi za javnost. Feymann, ki je bil na čelu stranke od leta 2008, je povedal še, da stranka potrebuje nov začetek in nekoga, za katerim se bo lahko poenotila.

Faymannu padla podora zaradi migrantske krize
Feyman je v svojem odstopnem sporočilu navedel, da se bo morala vlada spopasti z brezposelnostjo, z družbeno kohezivnostjo in migrantsko krizo, ki ga je stala podpore – v začetku leta je namreč podlegel pritisku Avstrijske ljudske stranke (ÖVP), naj omeji število migrantov, ki jih v državi še lahko sprejmejo, na 90 tisoč, poroča BBC.

Ž. K.

 • soc

  Če v Ljudski stranki prevlada razum, bo izstopila iz vlade, potegnila s Svobodnimi demokrati in izsilila predčasne volitve. Potem pa do nadaljnjega adijo levaki. Ker pa ÖVP ve, da bo tudi njihovo število stolčkov na Dunaju v bodoče precej manjše, dostop do vpliva in sinekur pa težji, utegnejo sprejeti morebitno nespodobno povabilo socialdemokratov, naj postavijo kanclerja iz svojih vrst in tako ostati v rdeče-črni vladi. Zanimivo bo naslednje dni, celo ure ne Dunaju.

 • razerznak

  le kaj cmerko pa borut čakata?

 • xtc

  Laž!
  Padec podpore je zaradi podpore levakov nori imigrantski politiki;ki je večina ljudi noče več in zahteva deportacije socializacijsko nezmožnih:

 • pajot

  Pa kako lepo izgleda z rdečo kravato.he,he,he…socialisti,komunisti in kar je še strank takšne branže,ure so vam štete….he,he,he….

 • Poštenje velja

  prihaja novi Dolfi da počedi nesnago

 • dež

  No, slovenski kancler in njemu nadrejeni cesar, oba s stalnim bivališčem v Murglah, sta še naprej trdno v sedlu. Ah, ti Avstrijci.

 • Anton

  eh jaz pa sem že upal da bo pisalo Cmerar usp Cerar je odstopil:)