Avstrijski kancler Sebastian Kurz poudarja, da Avstrija ne bo prispevala k brisanju meja med zakonitimi in nezakonitimi migracijami!

Sebastian Kurz (Foto: epa)

Po Madžarski, ki je že pred časom dala jasno vedeti, da na decembrski meddržavni konferenci v Maroku ne bo podpisala Marakeške deklaracije, se je kritično oglasila sosednja Avstrija in najavila, da ne namerava podpisati dogovora Združenih narodov o migracijah. O zavrnitvi podpisa pa razmišlja tudi Poljska, ki se je zapletla v konflikt z Brusljem zaradi zavrnitve migrantskih kvot. 

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je napovedal, da se Avstrija ne bo pridružila migrantskemu paktu Združenih narodov. Vodja avstrijske koalicije, sestavljene iz ljudske stranke in svobodnjakov, je povedal, da na nekatere točke pakta migracij gledajo zelo kritično, pri čemer jih skrbi, da bi prišlo do brisanja meja med zakonitimi in nezakonitimi migracijami, pri čemer Kurz poudarja, da rešeni migranti z Mediterana ne bi smeli biti pripeljani naravnost v Evropo.

Odhod Avstrije iz pakta, katera trenutno predseduje EU, predstavlja enega izmed dokazov, ki pričajo o nestrinjanju 28-članskega bloka držav na področju migracij.  Podkancler in vodja svobodnjakov Heinz-Christian Strache je na tiskovni konferenci izpostavil, da bi podpis dogovora predstavljal kršitev koalicijske pogodbe, ta pa bi celo privedel do tega, da bi migracija postala človekova pravica. “Zavračamo kakršne koli korake v to smer,” je odločna poudaril Strache.

Foto: epa

Združeni narodi se še niso odzvali
Uradniki Združenih narodov po navedbah urada avstrijskega kanclerja Kurza še niso komentirali odločitve Dunaja, da Avstrija na podpis Makareške deklaracije v Maroko ne bo poslala odposlanca.

N. Ž.