fbpx

Avstrijski minister za delo prepričan, da se bodo Ukrajinci lažje integrirali na trgu dela kot Sirci

Avstrijski minister za delo Martin Kocher (Foto: epa/Federal ministry of Austria)

Avstrijski minister za delo Martin Kocher je prepričan, da se bodo begunci iz Ukrajine lažje integrirali na trgu delovne sile kot tisti, ki so prišli iz Sirije.

Trg dela si je hitro opomogel od korona krize. Brezposelnost v Avstriji je zdaj na najnižji ravni v enajstih letih. Predvidevalo se je, da bo konec korona ukrepov dal gospodarstvu dodaten zagon, je v četrtek dejal minister za delo Martin Kocher. Razmere v Ukrajini so to nekoliko zavrle. Vendar pa meni, da so učinki eksplodiranih stroškov energije na podjetja v Avstriji obvladljivi. Pričakuje, da bodo le v izjemnih primerih privedli do ustavitve proizvodnje.

Upa, da se bodo cene energije po začetnem “presegu” izenačile. Vendar je jasno, da je pričakovati strukturno višje cene energije. Za prizadeta podjetja bi bila lahko rešitev krajši delovni čas, je Kocher v četrtek povedal na srečanju Kluba gospodarskih novinarjev. Ta rešitev je primerna v primeru kratkotrajnih notranjih šokov. “Kratek delovni čas skoraj ni bil optimalen za korono, ker je trajalo tako dolgo,” je dodal po poročanju nemškega Die Presse

Beguncem je v Nemčijo omogočen brezplačen prevoz
Val beguncev v luči vojne v Ukrajini ne pojenja. Združeni narodi namreč navajajo, da je na račun ruske agresije iz države pobegnilo preko 2,3 milijona ljudi. Na Poljskem so do sedaj sprejeli največ ljudi- 1,4 milijona. Poljska mejna policija je sporočila, da je samo v sredo poljsko-ukrajinsko mejo prečkalo 117.600 ljudi. Vsi ukrajinski begunci, ki si želijo v Nemčijo, imajo brezplačen prevoz, so danes sporočili iz poljske državne železnice. Od srede lahko tako Ukrajinci potujejo brezplačno z medkrajevnimi vlaki, ki povezujejo poljska mesta Przemysl, Gdynio in Varšavo z nemškima mestoma Berlin in Frankfurt.

Prispelo skoraj 100 tisoč ukrajinskih beguncev
Pawel Szefernaker, namestnik poljskega zunanjega ministra, je povedal, da je precej beguncev, ki kampirajo na poljskih železniških postajah z namenom, da bi se uspeli dokopati do drugih držav članic EU. Povedal je, da delajo vse, kar je v njihovi moči, da bi jim olajšali pot. Do sedaj so v Nemčiji zabeležili skoraj 100 tisoč ukrajinskih beguncev. Nemška tiskovna agencija dpa pri tem navaja, da je povsem mogoče, da je realna številka še višja, saj na notranjih mejah EU ni stalnih mejnih kontrol.

Svet Evropske unije 4. marca 2022 je na račun kriznih razmer v Ukrajini sprejel odločitev o aktiviranju začasne zaščite razseljenih oseb v Evropski uniji, ki omogoča takojšnjo in začasno zaščito osebam, ki so 24. februarja 2022 ali pozneje razseljene iz Ukrajine zaradi vojaške invazije ruskih oboroženih sil. Število Ukrajincev v Sloveniji se po besedah ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa povečuje. “V prvih dneh vojne so Slovenijo večinoma prešli v tranzitu, nakazuje pa se trend, s tem ko se zmanjšujejo absorpcijske sposobnosti sosednjih držav, na primer Poljske, Madžarske in Moldavije, ko bo treba poskrbeti za večje število oseb tudi za daljše časovno obdobje,” je še dejal minister in dodal, “da bomo za vse, ki bodo bežali pred vojno, solidarno poskrbeli”.
Sara Kovač