fbpx

Avtomatizacija koncerna McDonald’s: “Resnična minimalna plača je nič”

Foto: epa

McDonald’s je v začetku tega meseca razkril poskusno restavracijo v bližini Fort Wortha v Teksasu, v kateri avtomatizirana tehnologija nadomešča številne položaje, ki so jih prej imeli zaposleni, kar je povzročilo mešane odzive konzervativcev in liberalcev.

Velikan hitre prehrane je napovedal, da lahko stranke uporabljajo kioske in mobilno aplikacijo za sprejemanje naročil s tekočega traku, namesto da bi komunicirale z osebjem, ki se sooča s strankami. Koncept je zasnovan tako, da daje restavracijski ekipi “zmožnost, da se bolj osredotoči na hitrost in natančnost naročil, zaradi česar je izkušnja bolj prijetna za vse,” je v sporočilu za javnost dejal Keith Vanecek, franšizojemalec, ki upravlja restavracijo.

Konservativno nagnjeni komentatorji so opozorili, da je koncept restavracij nastal po aktivističnih kampanjah in levičarskih politikih, ki so leta pozivali k dvigu minimalne plače. Nova testna restavracija prihaja tudi na trg, saj zgodovinsko pomanjkanje delovne sile predstavlja težave podjetjem, ki poskušajo zapolniti svoje plače, kar povečuje inflacijske pritiske in ozka grla v dobavni verigi.

“Prava minimalna plača je nič in vedno si nadomestljiv,” je na družbenih omrežjih dejala predsednica BASEDPolitics Hannah Cox in namigovala na stavek, ki ga je favoriziral konservativni ekonomist Thomas Sowell. “Če želite več denarja, poiščite način, da dodate več vrednosti. Kdor vam govori drugače, nima pojma, kako izkoreniniti revščino.”

Liberalno usmerjeni komentatorji takšne argumente zavračajo. Fight for 15, aktivistična skupina, ki zahteva minimalno plačo 15 dolarjev na uro, je dejala, da restavracija kaže, da delavci “morajo zahtevati” višje plačilo. “Mogoče je čas za široko delavsko solidarnost, da se lahko borimo.”

Foto: epa

“Raje odpuščajo ljudi, kot da bi imeli manj dobička,” je dodal komik Billy Procida. “To je problem.” Pisatelj Patrick Casey se je pošalil: “Dobra novica je, da bo zdaj vsaj stroj za sladoled deloval.”

Hamburger in krompirček boste lahko naročili kar iz avtoceste
McDonald’s si v zadnjem času prizadeva za večjo avtomatizacijo. Podjetje je lani sodelovalo z IBM pri avtomatizaciji pogona in predstavilo tehnologijo glasovnega naročanja v več restavracijah v Chicagu, potem ko je kupilo več zagonskih podjetij z umetno inteligenco. “Mislim, da bomo čez pet let naročali kar iz avtoceste? Vem, da se bo zgodilo, vendar mislim, da se to ne bo zgodilo v naslednjem letu,” je na konferenci za vlagatelje dejal izvršni direktor McDonald’sa Chris Kempczinski.

Foto: epa

Glede na lanskoletno anketo Morning Consulta so poleg velikih korporacij pomanjkanje delavcev in višji pritiski na plače spodbudili približno 30 % malih podjetij, da uvedejo nove tehnološke sisteme.

Nekateri oblikovalci politik kljub temu še naprej pozivajo k povečanju plač v panogah restavracijskih storitev. Guverner Gavin Newsom (D-CA) je pred tremi meseci podpisal Fast Food Accountability and Standards Recovery Act, s čimer je ustanovil Fast Food Council, pooblaščen za dvig minimalne plače za industrijo do 22 USD na uro, kar predstavlja povečanje za več kot 40 %. Minimalna urna podstavka naj bi začela veljati leta 2023.

Poročilo, ki ga je lani objavil kongresni proračunski urad, je pokazalo, da bi minimalna plača po vsej državi v višini 15 dolarjev na uro povzročila izgubo 1,4 milijona delovnih mest, čeprav bi bilo 900 tisoč delavcev rešenih iz revščine. Takšen dvig plač bi prizadel 17 milijonov delavcev, katerih plača bi bila sicer pod pragom minimalne plače.

Andrej Žitnik