fbpx

Bangladeš: 16-letnico živo zažgali, ker ni želela umakniti pritožbe zaradi spolnega nasilja zoper ravnatelja šole!

Foto: Twitter

Policija v Bangladešu je v sredo sporočila, da je aretirala 16 ljudi v zvezi z zažigom najstnice Nusrat Jahan Rafi, ki je umrla potem, ko je vložila pritožbo zaradi spolnega nadlegovanja proti posameznikom na njeni šoli, vključno z ravnateljem. Dekle so polili s kerozinom in jo zažgali, zato je po štirih dneh zaradi poškodb umrla .

Bangladeški policijski uradniki so za ameriški CNN povedali, da je ravnatelj osumljen, da je naročil smrt Rafijeve kot znak maščevanja zaradi kazenske obtožbe, ki jo je ta vložila proti njemu.

Ravnatelj Siraj Ud Doula se je po aretaciji znašel za rešetkami. Sumijo ga, da je orkestriral njen umor iz zapora, saj naj bi namreč kontaktiral več oseb z namenom, da bi umorili najstnico, in domnevnim storilcem naročil, naj poskrbijo, da bo njena smrt videti kot samomor, je izdal uradnik. 6. aprila je bila Rafijeva iz šolske učilnice privedena na streho šole, kjer ji je skupina moških, oblečenih v burke, zamašila usta in jo pridržala. Nato so jo polili s kerozinom in jo zažgali.

Incident se je po poročanju Breitbarta zgodil 160 kilometrov stran od bangladeške prestolnice Daka. Rafijeva je podrobnosti glede dogodka uspela deliti, preden je štiri dni pozneje podlegla poškodbam. Ob tem je v izjavi navedla 4 morebitna imena, ki bi se lahko skrivala za burkami. Bangladeški Daily Star je grozljivo dejanje opisal kot “dobro načrtovan in grozen umor”, ki je za načrtovanje in izvedbo vzel tri dni.

Foto: Twitter

Načrtovanje umora zahtevalo več udeležencev
Šola, ki jo je obiskoval Rafijeva, je bila islamska madrasa ali verska akademija. Zarotniki so domnevno vključevali učitelje in učence v madrasi in dva lokalna voditelja Awami lige, ene od glavnih političnih strank v Bangladešu. Po poročanju Daily Stara je bil načrt pritisniti na Rafijevo in njeno družino, da se umakne pritožba zoper ravnatelja, in ubiti najstnico v primeru, če se bo napor izjalovil. Njen zažig pa je že od samega začetka predstavljal metodo njene usmrtitve. Načrtovanje umora je zahtevalo veliko število udeležencev, saj je bilo potrebno zablokirati glavna vrata madrase in vhode v zgradbo, kjer je bila Rafijeva umorjena.

Kmalu so na dan prišle še bolj grozljive podrobnosti o umoru, ki se je začel s tem, da so napadalci dejali Rafijevi, da je eden izmed njenih prijateljev napaden in potrebuje njeno pomoč. Nato so zahtevali od deklice, da naj umakne pritožbo in ji pod nos pomolili prazen papir, da naj ga podpiše, da bi tega kasneje lahko oblikovali v pravni akt, a je poziv zavrnila. Na tej točki so napadalci zadržali Rafijevo, jo polili s kerozinom in zažgali.

H. M.