fbpx

Barack Obama je tik pred odhodom iz Bele hiše terorističnim organizacijam nakazal več kot 220 milijonov dolarjev

Hamasove sile (foto: epa)

Barack Obama je nekaj ur pred odhodom s predsedniškega stolčka odobril prenos več kot 227 milijonov dolarjev na tuje račune, pri čemer je zaobšel voljo republikancev. Več kot 97 odstotkov je namenil samooklicani palestinski vladi, ki je na seznamu terorističnih organizacij in pomaga džihadističnim samomorilcem in njihovim družinam.

Približno 221 milijonov dolarjev je Obama namenil palestinski državi, ki je bila ustanovljena leta 1994. Preostali denar je namenil agencijam po vsem svetu: 4 milijone dolarjev je namenil programu podnebnih sprememb za zmanjšanje emisij in delovanje podnebnega tehnološkega centra, 1,25 milijona dolarjev bo šlo za sklad miru Združenih narodov in drugim njihovim programom.

Nekaj več kot milijon dolarjev bodo prejeli predstavniki State Departmenta v Afganistanu in Pakistanu ter predstavniki južne in srednje Azije. Ameriški kongres je sicer v proračunih za leti 2015 in 2016 odobril denar za podporo in humanitarno pomoč na Zahodnem bregu in v Gazi, vendar so temu nasprotovali republikanci, ker gre denar dejansko za teroristične namene.

Republikanec Ed Royce je julija 2016 povedal, da Palestinska vlada uporablja ameriški denar pomoči za “sklad mučenikov”,  iz katerega plačujejo družinam palestinskih zapornikov in samomorilskih napadalcev. Royce je povedal, da ni mogoče, da ta politika, s katero se plačuje  morilce, ne bi uvrstila ZDA na seznam sponzorjev terorizma. 

Barack Obama je bil velik podpornik palestinske oblasti, vendar je leta 2012 ameriški kongres zamrznil 192 milijonov dolarjev pomoči Palestini. Načrt novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bo ameriško veleposlaništvo iz Tel Aviva preselil v Jezuzalem, je povzročil ogorčenje palestinskega voditelja Mahmuda Abasa. Ta ocenjuje, da bi imela ta poteza “katastrofalne posledice za mirovni proces, za rešitvi dveh držav in za stabilnost in varnost celotne regije,” piše RT.

Branka Jurhar