fbpx

Barack Obama postal najdražji nekdanji ameriški predsednik vseh časov

Foto: epa

Nekdanji predsednik ZDA Barack Obama je po podatkih, ki so jih razkrili nekateri ameriški mediji, postal najdražji nekdanji ameriški predsednik vseh časov, saj bo na račun davkoplačevalcev zaslužil 100 tisoč dolarjev več kot njegov predhodnik George Bush in 200 tisoč dolarjev več kot Bill Clinton.

Ameriški predsedniki so tudi po koncu opravljanja svoje funkcije upravičeni do davkoplačevalskih sredstev, saj jim proračun krije različne stroške ter posebno pokojnino. Barack Obama, ki je pred več kot pol leta zapustil Belo hišo, je za leto 2018 dobil odobrenih kar 1.153.000 dolarjev in s tem postal najbolj zapravljiv nekdanji predsednik.

Več kot pol milijona sredstev bo šlo za Obamovo pisarno v Washingtonu, tik za njim pa je Bill Clinton. Nekdanji predsednik George Bush mlajši ima svojo pisarno za 497 tisoč dolarjev v Dallasu, medtem ko ima njegov oče pisarno v Houstonu za 286 tisoč dolarjev. Najmanj zapravljiv od nekdanjih predsednikov je Jimmy Carter, ki plačuje “zgolj” 115 tisoč dolarjev za stroške pisarne. Obama ima med vsemi tudi najvišjo predsedniško pokojnino, ki je 236 tisoč dolarjev na leto, poroča Breitbart.

Ameriški predsedniki so tudi bankrotirali
Sredstva za nekdanje ameriške predsednike ureja poseben zakon iz leta 1958, ukrep pa so sprejeli, ko je nekdanji predsednik Harry Truman po končanju svoje funkcije bankrotiral, zakon jim zato zagotavlja dostojno pokojnino ter posebno pisarno za nekdanje predsednike. Poleg tega so upravičeni do dodatnih sredstev za plače osebja, varovanje ter za drobne stroške, kot so izdatki za barvo tiskalnika.

C. Š.