fbpx

Belgijskega premierja Charlesa Michela odnesla njegova podpora globalnemu dogovoru ZN o migracijah

Voditelji sedemindvajseterice članic EU so imeli videokonferenco pod vodstvom predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela. (Foto: epa)

Belgijski premier Charles Michel je napovedal takojšen odstop s položaja, potem ko se je belgijska vlada zaradi premierjeve podpore globalnemu dogovoru Združenih narodov o migracijah, ki je bil potrjen pretekli teden v maroškem Marakešu, znašla v politični krizi.

Novico o odstopu je premier parlamentu sporočil potem, ko so opozicijske stranke vložile zahtevo za glasovanje o nezaupnici. Ob tem je opozicijske stranke pozval, naj vlado podprejo samo pri posameznih ključnih temah, da bi lahko nadaljevala delo do rednih volitev, predvidenih za maj prihodnje leto.

Govor sprožil stoječe ovacije
Kasneje je Michel v nagovoru parlamenta izpostavil, da očitno njegov poziv koaliciji, da ta vlada vlada do naslednjih volitev, ni naletela na odprta ušesa. Nato pa je po navedbah portala Russia Today dodal, da bo spoštoval odločitev in odstopil. Belgijski mediji poročajo, da je njegov govor sprožil stoječe ovacije. 

Foto: epa

Belgijska vlada se je oslabila na začetku meseca, potem ko je Novo flamsko zavezništvo (N-VA), ki v bistvu predstavlja največjo politično silo v parlamentu, prišlo do nesoglasja s koalicijo glede kontroverznega migrantskega pakta Združenih narodov. Iz tega razloga je bil Michel prisiljen v reorganizacijo svojega kabineta in je zarisal delovanje poti kot manjšinska vlada.

Pakt pod okriljem Združenih narodov, ki se je izkazal kot kamen spotike za belgijsko vlado, je bil sprejet s strani več kot 160 držav v Marakešu v začetku decembra. Nekatere države so mu jasno nasprotovale, medtem ko so nekatere, tako kot Belgija, spregledale številne proteste, s katerimi so državljani izrazili svoje nestrinjanje s paktom. Po besedah ZDA, ki so prve nasprotovale paktu, se je dogovor znašel na mrtvi točki, še preden je bil podpisan.

H. M.