fbpx

[Video] Val protestov zajel že skoraj celotno Evropo: ta konec tedna protesti od Balkanskega do Iberskega polotoka

Protesti v Bruslju (Foto: Twitter)

Protesti rumenih jopičev, ki že več tednov potekajo v Franciji, so se v različnih oblikah razširili že po vsej Evropi. V Franciji je kot kaplja čez rob že tako enormnih davčnih obremenitev proteste spodbudila napovedana višja obdavčitev bencina, zaradi različnih razlogov pa so ta konec tedna in v preteklih tednih protesti potekali tudi v Bruslju, Bilbau, Madridu, Beogradu in ponovno tudi v Parizu.

V Bruslju se je tako po poročanju STA zbralo prek 5 tisoč protestnikov, ki so protestirali proti sprejetju zloglasnega marakeškega sporazuma, zahtevali pa so tudi odstop premierja Charlesa Michela. Bistvo protesta, ki ga je organiziralo več skupin nezadovoljnih državljanov, je bilo oblasti pozvati, naj da prednost Belgijcem pred tujci. Nekateri izmed protestnikov so pričeli v poslopja evropskih institucij metati kamenje in različne predmete. Policija se je na proteste odzvala nasilno, za razgon protestnikov so uporabili celo solzivec in vodni top. Na protimanifestaciji se je zbralo tudi okrog tisoč levo usmerjenih zagovornikov migrantov in marakeškega sporazuma, ki so si po vzoru Francozov oblekli rumene jopiče.

Podpis marakeškega sporazuma je že povzročil spor na vrhu, iz belgijske vladne koalicije štirih strank, ki je bila oblikovana leta 2014, je namreč izstopila flamska stranka, levičarski premier Michel pa je sporočil, da je to “vzel na znanje”, rajši, kot da bi se izognil podpisu spornega sporazuma, pa bo vodil manjšinsko vlado. Kot še poroča narod.hr, so volitve v Belgiji predvidene maja prihodnje leto, do takrat pa se ne pričakuje večjih sprememb.

Tudi Balkanski polotok ni imun na proteste
V soboto zvečer so potekali protesti tudi v Beogradu, opozicija in del civilne družbe sta protestirala proti proevropskemu predsedniku Aleksandru Vučiću in njegovi vladi. Kot poroča STA, so tudi tokrat protesti potekali na pobudo opozicije. Protestov sta se tokrat med drugim udeležila tudi nekdanji zunanji minister Vuk Jeremić in beograjski župan Dragan Đilas. Protesti so potekali s pomočjo rogov in piščalk, ki so bili tudi simbol protestov proti Slobodanu Miloševiću, čigar vladanje se je končalo leta 2000. Protestniki so med drugim Vučiću očitali omejevanje svobode medijev, ta pa je zavrnil njihove zahteve po predčasnih volitvah; kot je dejal, ne bi odstopil niti, če bi bilo na ulicah 5 milijonov ljudi. Tudi Evropski parlament je v zadnjem poročilu Srbijo spodbudil k izboljšanju razmer na področju svobode medijev.

Protesti potekali tudi v več španskih mestih
Več tisoč upokojencev je protestiralo tudi v Španiji, kjer je na oblasti manjšinska socialistična vlada Pedra Sáncheza s podporo ekstremne stranke Podemos. Med drugim so zahtevali dostojne pokojnine v višini vsaj 1.080 evrov mesečno, ki bi se usklajevale letno skladno z indeksom cen življenjskih potrebščin. Protesti so se sicer začeli v baskovskem Bilbau že januarja, do zdaj pa so potekali že v več kot 200 španskih mestih; samo v soboto se je v Bilbau zbralo 25 tisoč protestnikov, podobni protesti pa so tokrat potekali tudi v Madridu. Predstavnik za odnose z javnostmi koordinatorja protestov, Leopoldo Pelayo, je bil kritičen do vladnih strank, ki niso sposobne izpolniti zahtev protestnikov.

Protesti gibanja rumenih jopičev v Franciji že peti teden
Protesti ljudske jeze v obliki gibanja rumenih jopičev pa so v Franciji potekali že peti teden. Usmerjeni so bili vedno bolj proti predsedniku države, Emmanuelu Macronu. Vse ekonomske javnomnenjske raziskave kažejo, da bo letošnji december – sicer mesec, ko sta ekonomska produkcija, kakor tudi prodaja v Franciji na najvišji stopnji med letom – v gospodarskem smislu prinesel kaj boren izplen, kar povzroča nelagodje tudi med francoskimi podjetniki. Prvič v dveh letih in pol pa v državi beležijo nedvomno krčenje dejavnosti v javnem sektorju. Jean-Jacques Lefaivre, vodja gradbenikov, je o tem povedal: “Nameščamo lesene deske, saj se tlakovci, tudi, če jih vržejo v deske, odbijejo od njih, vendar pa ne bodo razbili izložbe. To je njihov namen, zato manj nezaščitenih izložb pomeni manjšo možnost za uničevanje.” Francoska vlada, ki jo je silovit izbruh ujel nepripravljeno in jo povsem prestrašil, po poročanju AFP upa, da bodo koncesije, ki jih je predsednik Macron ponudil demonstrantom v preteklih dneh, teroristični napad islamističnega skrajneža v Strasbourgu, kakor tudi mrzlo vreme odvrnili protestnike od demonstracij. Izgovarjajo se na solidarnost z žrtvami omenjenega terorističnega napada, kakor tudi na izpad dohodka v zadnjem mesecu in pol.

J. Ž.