[Video] Val protestov zajel že skoraj celotno Evropo: ta konec tedna protesti od Balkanskega do Iberskega polotoka

Protesti v Bruslju (Foto: Twitter)

Protesti rumenih jopičev, ki že več tednov potekajo v Franciji, so se v različnih oblikah razširili že po vsej Evropi. V Franciji je kot kaplja čez rob že tako enormnih davčnih obremenitev proteste spodbudila napovedana višja obdavčitev bencina, zaradi različnih razlogov pa so ta konec tedna in v preteklih tednih protesti potekali tudi v Bruslju, Bilbau, Madridu, Beogradu in ponovno tudi v Parizu.

V Bruslju se je tako po poročanju STA zbralo prek 5 tisoč protestnikov, ki so protestirali proti sprejetju zloglasnega marakeškega sporazuma, zahtevali pa so tudi odstop premierja Charlesa Michela. Bistvo protesta, ki ga je organiziralo več skupin nezadovoljnih državljanov, je bilo oblasti pozvati, naj da prednost Belgijcem pred tujci. Nekateri izmed protestnikov so pričeli v poslopja evropskih institucij metati kamenje in različne predmete. Policija se je na proteste odzvala nasilno, za razgon protestnikov so uporabili celo solzivec in vodni top. Na protimanifestaciji se je zbralo tudi okrog tisoč levo usmerjenih zagovornikov migrantov in marakeškega sporazuma, ki so si po vzoru Francozov oblekli rumene jopiče.

Podpis marakeškega sporazuma je že povzročil spor na vrhu, iz belgijske vladne koalicije štirih strank, ki je bila oblikovana leta 2014, je namreč izstopila flamska stranka, levičarski premier Michel pa je sporočil, da je to “vzel na znanje”, rajši, kot da bi se izognil podpisu spornega sporazuma, pa bo vodil manjšinsko vlado. Kot še poroča narod.hr, so volitve v Belgiji predvidene maja prihodnje leto, do takrat pa se ne pričakuje večjih sprememb.

Tudi Balkanski polotok ni imun na proteste
V soboto zvečer so potekali protesti tudi v Beogradu, opozicija in del civilne družbe sta protestirala proti proevropskemu predsedniku Aleksandru Vučiću in njegovi vladi. Kot poroča STA, so tudi tokrat protesti potekali na pobudo opozicije. Protestov sta se tokrat med drugim udeležila tudi nekdanji zunanji minister Vuk Jeremić in beograjski župan Dragan Đilas. Protesti so potekali s pomočjo rogov in piščalk, ki so bili tudi simbol protestov proti Slobodanu Miloševiću, čigar vladanje se je končalo leta 2000. Protestniki so med drugim Vučiću očitali omejevanje svobode medijev, ta pa je zavrnil njihove zahteve po predčasnih volitvah; kot je dejal, ne bi odstopil niti, če bi bilo na ulicah 5 milijonov ljudi. Tudi Evropski parlament je v zadnjem poročilu Srbijo spodbudil k izboljšanju razmer na področju svobode medijev.

Protesti potekali tudi v več španskih mestih
Več tisoč upokojencev je protestiralo tudi v Španiji, kjer je na oblasti manjšinska socialistična vlada Pedra Sáncheza s podporo ekstremne stranke Podemos. Med drugim so zahtevali dostojne pokojnine v višini vsaj 1.080 evrov mesečno, ki bi se usklajevale letno skladno z indeksom cen življenjskih potrebščin. Protesti so se sicer začeli v baskovskem Bilbau že januarja, do zdaj pa so potekali že v več kot 200 španskih mestih; samo v soboto se je v Bilbau zbralo 25 tisoč protestnikov, podobni protesti pa so tokrat potekali tudi v Madridu. Predstavnik za odnose z javnostmi koordinatorja protestov, Leopoldo Pelayo, je bil kritičen do vladnih strank, ki niso sposobne izpolniti zahtev protestnikov.

Protesti gibanja rumenih jopičev v Franciji že peti teden
Protesti ljudske jeze v obliki gibanja rumenih jopičev pa so v Franciji potekali že peti teden. Usmerjeni so bili vedno bolj proti predsedniku države, Emmanuelu Macronu. Vse ekonomske javnomnenjske raziskave kažejo, da bo letošnji december – sicer mesec, ko sta ekonomska produkcija, kakor tudi prodaja v Franciji na najvišji stopnji med letom – v gospodarskem smislu prinesel kaj boren izplen, kar povzroča nelagodje tudi med francoskimi podjetniki. Prvič v dveh letih in pol pa v državi beležijo nedvomno krčenje dejavnosti v javnem sektorju. Jean-Jacques Lefaivre, vodja gradbenikov, je o tem povedal: “Nameščamo lesene deske, saj se tlakovci, tudi, če jih vržejo v deske, odbijejo od njih, vendar pa ne bodo razbili izložbe. To je njihov namen, zato manj nezaščitenih izložb pomeni manjšo možnost za uničevanje.” Francoska vlada, ki jo je silovit izbruh ujel nepripravljeno in jo povsem prestrašil, po poročanju AFP upa, da bodo koncesije, ki jih je predsednik Macron ponudil demonstrantom v preteklih dneh, teroristični napad islamističnega skrajneža v Strasbourgu, kakor tudi mrzlo vreme odvrnili protestnike od demonstracij. Izgovarjajo se na solidarnost z žrtvami omenjenega terorističnega napada, kakor tudi na izpad dohodka v zadnjem mesecu in pol.

J. Ž.

 • abc

  Svoboda medijev po Orbanovo. Zakaj še nič ne poročate o protestih in diktatorju Orbanu? Sklepam, da je Orban največji financminister Nove 24TV in SDS a.
  https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018&mm=12&dd=17&nav_category=78&nav_id=1483114

  • soc

   Brez skrbi, agitatorček. Tvoj kolega Boris Vasev na MMC portalu Ministrstva resnice zgledno in ves čas skrbi, da smo ljudje informirani o tem, kaj se čisto zares dogaja po svetu. Kaj je prav in kaj narobe, kaj zmerno levo in kaj skrajno desno. Kar ti itak po defaultu in občutku že veš. Malo pameti, veliko gobcanja, le tvoje poste (in njegove članke) velja pogledati.

   • abc

    Vidim, da po tvojem komentarju, na Madžarskem sploh ni protestov, ker Nova24 TV V SLUŽBI RESNICE o tem nič ne poroča. HAHAHA Revež si res.

    • soc

     Zeh… To je tvoj domet? Bebce na vrvico, tebe pa dodatno takoj v greznico. Boš iz nje spet pogledal kot “def”, predvidevam. Polizobraženi in neartikulirani agitatorčki z veliko časa in malo pameti ste res nočna mora na tem forumu.

  • samotoje

   Če bi pri nas bila na oblasti desna opcija in od lenuhov v državni upravi zahtevala, da več in bolje delajo, na tem portalu ne bi bilo nobenega trola, ker bi vsi letali po ulicah in rjoveli, da desna vlada uničuje državo.

   • abc

    A v Budimpešti demonstrira državna uprava? V glavnem demonstrirajo proti diktatorju Orbanu delavci, študentje, intelektualci… Res pa polpismeni ne znajo brati novic. Zato na Novi24 TV so tuje novice sinhronitirane ( ker polovica njihovih vestnih gledalcel ni sposobna v celoti prebrati podnapise, ter sinhronizacija je pa v stilu sektašev ) Zato ste pa tok zafurani v eno smer.

    • samotoje

     Tu si se pa ustrelil v koleno. Polpismeni namreč bere , govori in piše madžarsko. In ima sorodnike na Madžarskem. Kaj pa ti, polpismeni?

     • abc

      Kaj še delaš te v sloveniji. Pojdi na Madžarsko k Orbanu, ne pa da tukaj serješ po naši koaliciji.

     • Artur

      Vaša koalicija ni vredna pol pi..e hladne vode.

     • samotoje

      Prav, če greš ti v Rog Ahmadu čevlje pucat. To delo bi ti, se mi zdi, dobro sedlo. Ni tako zahtevno, da ne bi utegnil še “poglobljeno” razmišljati o SDS in Orbanu, kis saros.

     • abc

      Ne rabim Ahmadu čevlje pucati, niti nobeden od naju tega ne pričakuje. Lahko pa grem komot z njim na kavo. Saj je človek, tako kot smo vsi ostali. Seveda pa sektaši mislite, da ste nekaj več, ker imate sprane možgane od vašega vodje,

     • samotoje

      Greš v smetnjak. Škoda tipkovnice.

     • O’Brien

      Točno tako. Prijava packarij, ki jih piše, nato pa blokiram.

 • Miha

  Pri nas imamo še višje davke od Francozov, pa nobeden ne protestira.
  Se vidi, kako imamo Slovenci sprane možgane od državnih medijev in medijev , ki jih sponzorira država in tranzicijski tajkuni. Sramota.

  • pajot

   Sprane možgane ima samo polovica slovenceljnov…v glavnem pa smo pezdetje,tako kot so bili naši predniki,ki so se potikali od leta 41 do 45 po gozdovih in v glavnem bežali pred Nemci.

 • tarantela

  Hm, Madžari niso pristopili k Marakeškemu sporazumu, pa imajo tudi ljudi na ulici. V nedeljo jih je bilo preko 10.000 na budimpeštanskih ulicah i so protestirali proti Orbanu, o tem pa nič ne pišete!!!

  • samotoje

   Zate velja enak odgovor kot za oni začetek abecede spodaj.

  • Olga2345

   Vprašajte zaposlene po domovih za upokojence, koliko neplacanih nadur imajo opravljenih!

 • Olga2345

  Ocitno se klovni v Sloveniji tresejo! Zato hitra Hanzi “anketa” (kučangoebelsov agitprop) –serpentinskov cirkus ima “višjo” podporo…. V Murglah? Hahahahahahahahaha

 • Lisjak

  Merklca je v Bundestagu 12.decembra govorila o migracijskem paktu ter dejala,ko se bo naslednji teden na generalni skupščini ZN razpravljalo o paktu,potem lahko države članice zahtevajo glasovanje,če se bo dve tretjini držav Združenih narodov strinjalo(ve se kdo ima večino),potem velja za vse.”Tako je,ko gre za večinsko odločitev”.
  Ali res mislite,da vlade držav,ki nasprotujejo Marakeškemu paktu tega ne vedo?

 • etrusk

  Kdaj se bo to zgodilo pri nas – smo sposobni to.

 • Andrej

  Ko bo izpad dohodka dovolj velik se bo pa kaj spremenilo. Pri denarju se končujejo zadeve.

 • tomnidari

  Dobrega politika ocenjuješ po dejanjih, ne pa po besedah! Med dobrimi politiki ne izbiraš po tem kaj so naredili, temveč jih izbiraš po tem, kaj niso naredili, pa veš da bi lahko naredili!

 • gorjanc

  Pri nas se NE MOREJO ZGODITI protesti,ker vlada LEVICA in SAMO LEVICA JE VRHUNSKO ORGANIZIRANA ,da se zbere NA POZIV !!!!!!-Metelkova ,Rog,Nevladniki, levičarski agentje po šolah ,faksih ….
  Glede mitingov na Madžarskem pa :
  —–Nadure so plačane in ne zastonj, če se pogovarjajo o več nadurah pomeni , da je dela dovolj in mora biti glede na pogodbe opravljeno.
  —-Levici pa ne paše delo in bi radi delali manj .

 • Hunyađi

  Nism bral članka. O Orbanu vse lepo, nit če ne berem vem. Despot bo v lastni bridkosti, končal kot Ceauşesku. Ta namrec ni nobenga evropskega vpliva niti migranra želel v svoji republiki. Sam je užival kot mega kapitalec.

  • šmentanamuha

   Tvoja napoved prej velja za naše udbo kapitaliste ali tranzicijske kapitaliste, ki so do svojega bogastva prišli z udinjanjem partiji in potem so vse te silne milijone zapravili, zvrtali milijardne lukne v bankah in spet vse skupaj prevalili na naša ramena. res si slep na obe očesi.

   • Hunyađi

    Brenčava ženska pamet.

 • Van Der Waals

  KOMUNISTI SPIZDITE!!! OMEJIT VPIS NA FDV IN FILO FAKULTETO IN ŠE KATERO Z KOMUNISTIČNO IDEOLOŠKO PRIZADETO FAKULTETO!

  • Marcos Kače

   Še en patološko jezen primerek.

  • šmentanamuha

   Kar se tiče omejitve vpisa: ljudje morajo biti samo dovolj pametni, da se ne vpisujejo v take žnj šole. Vedno pa se bod našli oportunisti.

 • čopkovseved

  Podpiram, Europejcem Europo, Afričanom Afriko in Arabcem arabski svet, vsak naj blaginjo ustvarja na svojem !

 • Prištinski doktor

  Cela Evorpa ze polna migrantov, le se pri nas od nikjer nobenega. Ubogim jansistom se noce in noce nasmehnit sreca, leto 2018 res ni njihovo srecno leto. Ce bo slo tako dalje, bo SDSS osebno uvozil nekaj isilovcev in jim placal da izvedejo en teroristicni napad.

  • šmentanamuha

   Nisem si mislila, da si taki izdajalski pes, Fogl.

   • Prištinski doktor

    Kot prvo nisem tunek. In kot drugo si ocitno prezabita da bi razumela moj sarkasticni zapis. A ti ga moram raztolmacit? No pa naj ti bo. Sdss sektasi ste tako pokvarjeni da bi bili se sami sposobni inscinirat teroristicne napade prek najetih jihadistov, samo da bi pokazali da imate kao “prav” in da vas Slovenija nujno rabi za varnost.
    Gamad pokvarjena izdajalska

    • šmentanamuha

     Z jihadisti se ukvarjate levičarji. Vi ste tisti, ki jih vabite v državo in jim lajšate ilegalne prihode, vi ste tisti, ki prilagajate zakonodajo njim v prid, vi ste tisti, ki trošite naš skupni denar za njihovo al inclusive komoditeto, vi ste tisti, ki ste podpisati marakeški pakt in ti si upaš zdaj zvrnit to svinjarijo na opozicijsko desnico? Ti imaš zagotovo čreva v glavi namesto možganov.

 • Caetano

  Dvanajst nigerijskih vojakov je umrlo v napadu islamistov iz vrst Boko Harama na vojaško oporišče na odročnem predelu Nigerije.

  https://www.reuters.com/article/us-nigeria-security/at-least-12-nigerian-soldiers-killed-in-fighting-with-islamists-sources-idUSKBN1OF0PM

 • Caetano

  Ne Marakeški deklaraciji!!!

 • Caetano

  Erdoganova Turčija celo še danes brani ISIS! Potem ko so Kurdi v zadnjih dneh ob podpori Trumpa osvobodili mesto Hajin ob Evfratu je Erdoganova turška vojska ponovno zagrozila z ofenzivo v Siriji usmerjeno proti Kurdom.

 • šmentanamuha

  Zdaj veste, zakaj je Merkel napovedala enotno vojsko EU.

 • šmentanamuha

  Evropa vstaja, kdaj se bomo pridružili Slovenci?

  • Artur

   ¨Kolikor so cagavi in blentavi, ob “svetem Nikoli”

  • traktor

   Ko bo konec reke ljubezni.

   • šmentanamuha

    :))

 • šmentanamuha

  Če bi levičarji za časa Josipa Broza počeli to, kar počnejo danes, bi bili vsi na Golem otoku.

 • šmentanamuha

  Tudi Kanada:
  EDMONTON YELLOW VESTS VS ANTIFA COMMUNISTS
  https://www.youtube.com/watch?v=pJGkVTsbv0Q

 • xtc

  Počasi se odpira “sezona lova” na izdajalce in sovražnike evropske kulture,ko bo steklo jih nič več ne reši,kot tudi njihovih pritepenskih bratov,ki harajo po EU sociali,zdravstvu in raznih skladih in jih praznijio,med tem ko multikulti socialisti bvigujejo davke in stiskajo Evropejce z dajatvami.
  Ni čusno da bo počilo.
  Seveda Merckelca še kar tumba,kot tudi Finance ,da v Nemčiji manjka inžinirjev vseh vrst-vendar tega kadra ne iščeš v tej sodrgi,ki jo je povabila Merckelca,pač pa v drugih državah in narodih.
  Tako pa kljub “stotisoč glavemu uvozu arabsko -afriških inžinirjev” ni nič uporabnih še 2% ne to je realnost topoglave Merckelce.

 • Lahko bi mimogrede še Madžarsko omenili glede protestov.

 • Nobenega članka o protestih proti Orbanu na Madžarskem ?

 • Janez Novak

  Problem teh protestov je, da so zaenkrat brez politično-ideološke platforme in brez prave organizacije. Globalisti so izjemno dobro oganizirani, imajo finančnih sredstev kolikor jih rabijo, poleg tega imajo brez števila kvalificiranih kadrov z dobrimi službami v politiki, javni upravi, medijih, šolstvu…, v katerih ne delajo nič drugega kot snujejo taktike, kako izvajati globalistično agendo, ki se jo da opisati s tremi besedami: kulturocid, etnocid in genocid – holokavst – nad evropskim prebivalstvom. Razsežnosti zarote zoper Evropo in Evropejce je skoraj nemogoče dojeti, ker se zdi človeku nemogoče, da je kaj takega sploh možno.

  • šmentanamuha

   Če množica spi, je možno vse. Tatovi pridejo ponoči (v glavnem). Zdaj so vedno bolj pogumni in prihajajo tudi podnevi, ker vidijo, da folk nč ne šteka, ali pač?

  • Darth Vader

   Sedež EU oblegan, ljudje zavračajo načrt globalistov za Evropo.

   Migracijski pakt Združenih Narodov je prejšnji teden podpisalo 164 Vlad, ki tako pomagajo globalistični agendi vsiljevanja milijonov migrantov iz tretjega sveta proti volji splošnega
   prebivalstva. Vodja Združenih Narodov, Antonio Gutierrez je dogodek opisal kot “stvaritev zemljevida za preprečevanje trpljenja in kaosa”. – Še več dvoumnega govora globalističnih nadvladarjev. Več v videoprispevku spodaj s slovenskimi podnapisi. https://ambasador21.wordpress.com/2018/12/17/video-brez-mej-migracija-je-orozje-ki-se-uporablja-za-unicevanje-drzavne-suverenosti/

 • Pika

  A o množičnih protestih proti Orbanu na Madžarskem pa me boste nič poročali. A vam šef ne pusti ane. Toliko o neodvisnosti.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!