Belgijski pekel: Policisti so se znašli v vojni z mladimi migranti, v kateri pa ne zmagujejo

Foto: YouTube

Iz Bruslja poročajo o nemirih med vikendom. Med demonstracijo proti suženjstvu je v belgijski prestolnici situacija namreč popolnoma eskalirala. Zaskrbljujoče je, da nikakor ni šlo za osamljeni primer, saj je to že kar tretjič v dveh tednih, ko je policija izgubila nadzor nad mestnim središčem. 

Po navedbah belgijskih medijev se je demonstracija z nazivom “Afriška osvoboditev” začela mirno okrog 14. ure. Čez nekaj časa so nasilneži začeli uničevati in pleniti trgovine v mestnem središču. Vsaj eno policijsko vozilo in številne trgovine so bili uničeni med izbruhom nemirov, za umiritev razmer pa so bili nujni helikopter, vodni top in številčne policijske sile.

Prijeti kriminalci so že naslednji dan izpuščeni
Dvanajst ljudi je bilo aretiranih, je sporočila policija. Belgijski minister za notranje zadeve je povedal, da je šlo v Bruslju za primer povsem nesprejemljivega vedenja. Pred dvema tednoma so bili v mestu nemiri po nogometni tekmi, v katerih so razgrajali nogometaši Maroka, prejšnji teden pa je do nemirov prišlo po izvedbi flash moba.

Policist je za enega izmed belgijskih časopisov povedal, da je stanje, ki ga povzročajo mladi migranti, zaskrbljujoče, in dodal, da odnos med policijo in tožilstvom še nikoli ni bil na tako nizki ravni. Spomnil je na nedavno demonstracijo, ki se je zgodila v okrožju njegove policije, in povedal, da je ta med to celo odstranjevala plakate s postaj, ki naj bi se jim zdeli provokativni. “Tudi če bi aretirali 50 kriminalcev, bi bili vsi zagotovo izpuščeni že naslednji dan.”

Foto: YouTube

Aretirani kriminalci v zaporu preživijo le nekaj dni
Prav tako je policist povedal, da tovrstni dogodek predstavlja eno izmed vsakodnevnih izkušenj. “Aretiral sem več sto kriminalcev v zadnjih letih, ampak ne verjamem, da so bili ti v zaporu več kot le nekaj dni.” Devetdeset odstotkov vsega, kar policija naredi, po njegovem nima nikakršnega smisla. Policist je spomnil na primer policijske kolegice maroškega rodu, ki se je istočasno pridružila policiji kot on in je bila v Italiji aretirana po tem, ko so v njenem avtu našli kokain in heroin. Čeprav je policistka v Italiji kratek čas preživela za rešetkami, je lahko nato brez težav naprej opravljala svojo službo, čeprav bi morala biti nemudoma suspendirana. Omenil pa je tudi pripetljaj, v katerega je bil vpleten eden izmed policistov maroškega rodu, ki je začel daviti žensko agentko. “Pričakovati bi bilo, da bi ga odpustili, a so ga raje premestili v drug okraj, tam pa je celo napredoval,” je povedal po navedbah Voice of Europe.

Poleg tega, da številni policisti priznavajo, da so se že znašli v ulični vojni z mladimi migranti, v kateri zgubljajo, navajajo, da vse aktivnosti, usmerjene proti mladim iz etničnih manjšin, klasificirajo kot rasizem. Migranti po njihovem prepričanju lahko počnejo, kar želijo, saj za njihova kriminalna dejanja ni ustreznih posledic.

N. Ž.