fbpx

Beloruske službe ponoči uničujejo žičnato ograjo na poljski meji

Poljska obmejna straža med varovanjem državne meje pred migranti. (Foto: Twitter)

Beloruske službe ponoči uničujejo žičnato ograjo na poljski meji, da bi ilegalcem omogočile nezakonit prehod. Ponoči je poljska stran utrjevala varovanje postojanke na mejnem prehodu Kuźnica, ob čemer je sodelovala tudi poljska vojska. 

Ob tem so pripadniki poljskih varnostnih organov opazili beloruskega uniformiranca, ki se je plazil proti ograji iz bodeče žice, ki se nahaja na poljski meji. Uniformirana oseba je s kleščami prerezala žico, ki predstavlja tehnično oviro. Sporno dejanje so poljske obmejne službe tudi posnele.  V ponedeljek je bilo sicer zabeleženih 244 poskusov nelegalnega prečkanja državne meje, poroča Polska Agencja Prasowa.

Na nekem mestu je skupina stotih migrantov neuspešno poskusila prebiti varovano mejo. Vse od začetka leta pa je poljska obmejna straža zabeležila preko 33 tisoč poskusov nezakonitega prečkanja poljsko-beloruske državne meje. Kot je lokalna policija v torek zjutraj sporočila, je preteklega dne pridržala še pet tihotapcev z belim blagom, med njimi dva Poljaka, dva Ukrajinca in državljana Tadžikistana. Pridržani so skupno prevažali deset ilegalcev.

Kuźnica je kraj ob poljsko-beloruski meji (Foto: posnetek zaslona)

Podpredsednik poljske vlade Jarosław Kaczyński je ob tem za javnost sporočil, da imajo na Poljskem hibridno vojno. Kot je še dejal, trenutno ni prav verjetno, da bi tovrstna vojna prerasla v resnični oboroženi spopad. Podpredsedniku vlade se zdi bolj malo verjetno, da bi si beloruski predsednik Aleksander Lukašenko konflikt drznil pripeljati do te stopnje. Vendar pa imajo opravka z nepredvidljivim nasprotnikom, zato tudi te možnosti ne morejo povsem izključiti. Optimistično je še pristavil, da bodo težave, s katerimi se soočajo, rešili.

Poljska obmejna straža (Foto: Twitter)

Poljska obmejna straža na poljsko-beloruski meji (Foto: Twitter)

Domen Mezeg