fbpx

Bennett v Izraelu sestavil mavrično koalicijo osmih strank

Novi izraelski premier Naftali Bennett (foto: EPA)

Po dvanajstih letih na čelu države je izraelski premier Benjamin Netanjahu, dočakal svoj konec. V nedeljo je Netanjahujevemu tekmecu, nacionalistu Naftaliju Bennettu uspelo sestaviti mavrično koalicijo, ki vključuje leve, desne, sredinske in celo Arabce ter tako z enim glasom več potrditi imenovanje nove vlade. Mavrični koaliciji, ki jo sestavlja kar 8 strank.

V Izraelu so v nedeljo, 13. junija 2021, potrdili novo vlado, mesto premierja pa je tako prevzel Naftali Bennett, vodja koalicije strank nove desnice Jamina. Vlado, ki jo sestavlja osem strank, je sicer podprlo 60 izmed 120 poslancev izraelskega parlamenta, 59 pa jih je glasovalo proti.

Mesto izraelskega predsednika vlade bo čez dve leti sicer prevzel Jair Lapid, vodja centristične stranke Ješ Atida, ki je na volitvah zasedla drugo mesto. “Ta vlada temelji na prijateljstvu in zaupanju, iz teh razlogov bo tudi obstala. Če bomo znali drug drugemu zaupati ter se medsebojno podpirati in če bomo sodelovali, potem nam bo uspelo,” je o obstoju vlade, ki jo sestavlja osem strank, ideološko z vseh vetrov, povedal Lapid.

Za zdaj konec Netanjahujeve vladavine
Dosedanji premier Benjamin Netanjahu je bil na oblasti kar 12 let, čeprav je njegova desnosredinska stranka Likud na zadnjih volitvah prejela največ glasov, mu ni uspelo oblikovati koalicije.

Novi nekdanji izraelski premier Benjamin Netanjahu (foto: EPA)

Premierju Bennettu sta med drugim čestitala tudi ameriški predsednik Joe Biden ter nemška kanclerka Angela Merkel, ki je ob tem izpostavila prijateljski odnos med Nemčijo in Izraelom. Izraelci so se po potrditvi vlade odpravili na ulice, kjer so praznovali. V državi so v zadnjih dveh letih organizirali že 4 parlamentarne volitve, mnogi državljani pa upajo, da bo nova koalicija tokrat bolj stabilna.

Predstavniki palestinske teroristične organizacije Hamas so medtem povedali, da oblikovanje nove vlade ne bo imelo nikakršnega vpliva na njihov odnos do Izraela.

Bennett zaradi koaliranja z levičarji in Arabci označen za izdajalca
Je pa med Izraelci slišati negodovanje. Bennettov govor so v parlamentu po poročanju New York Times večkrat prekinili pripadniki desnice, ki so Bennetta, ker je končal zavezništvo z Netanjahujem in šel v koalicijo z levičarji ter Arabci, označili za izdajalca. Netanjahu je medtem že napovedal: “Kmalu bomo nazaj.”

Ivan Šokić