fbpx

Beograjske mestne oblasti poimenovale ulico po ustašu

Emil Peršaka (Foto: GNK Dinamo)

Emil Peršaka (Foto: GNK Dinamo)

Beograjske mestne oblasti so eno izmed ulic poimenovale po hrvaškem nogometašu in ustašu Emilu Perški. Perška je bil med drugo svetovno vojno član ustaškega gibanja. Umrl je leta 1945, ko so ga ubili partizani, lokacija njegovega groba je še danes neznanka.

Beograjske mestne oblasti so sprejele za Srbe precej kontroverzno odločitev. Eno izmed svojih ulic so poimenovale po hrvaškem nogometašu in ustašu Emilu Perški, znanem nogometašu v času Kraljevine Jugoslavije, ki je za takratno nogometno reprezentanco zbral 14 nastopov. Svoj debitantski nastop je imel olimpijskem turnirju v Antwerpnu dne 28.8.1920 proti Češkoslovaški.

Skozi svoje življenje je bil velik domoljub in nasprotnik Kraljevine Jugoslavije. Bil je zagovornik ideje, da bi Hrvaška morala biti samostojna država. Po športni upokojitvi je bil novinar in športni novinar. Po atentatu na hrvaške politične voditelje v beograjski skupščini, je zavračal vabila v takratno nacionalno jugoslovansko reprezentanco.

Emil Peršaka (Foto: GNK Dinamo)

Emil Peršak (Foto: GNK Dinamo)

Ubili so ga partizani maja leta 1945
Komisija za ulice je kot argument izpostavila, da je v času postavitve Neodvisne države Hrvaške (NDH) promoviral Hrvaški vojni revolucionarni odbor za srečanje na vojaško vstajo 5. decembra 1918. Svoje življenje je končal maja leta 1945, ko so ga ubili partizani, njegov grob pa je še vedno neznano kje.

Luka Perš