fbpx

Iz nove knjige o ustaškem voditelju: Vodja NDH Ante Pavelić je v mladosti dnevno spil tudi po 20 piv, njegova žena pa je odstranila številne njegove sodelavce!

Adolf Hitler in Ante Pavelić (Foto: Wikipedia)

Na Hrvaškem je izšla knjiga z naslovom “Vzpon in padec Anteja Pavelića”, ki nazorno prikaže številne podrobnosti iz vsakdanjega življenja voditelja NDH Anteja Pavelića in njegove žene Mare. Med drugim v njej izvemo, da je bil Pavelić znan kot velik ljubitelj piva. Dnevno naj bi si jih v svoji mladosti privoščil kar 20. Ob tem je bil tako zaupljiv do svoje žene, da je ta lahko vse, ki ji niso bili pogodu, odstranila iz njegove bližine.

Knjiga je na Hrvaškem požela veliko zanimanja, saj se o voditelju NDH Anteju Paveliću v tamkajšnji javnosti le malo govori, medtem ko je bilo o komunističnem diktatorju Josipu Brozu Titu doslej napisanih že na stotine knjig, v katerih so natančno analizirane in opisane vse podrobnosti iz njegovega življenja, vključno z ljubezenskimi aferami, zdravstvenimi posegi ter številnimi rezidencami. Knjiga, ki nazorno prikaže številne podrobnosti iz vsakdanjega življenja Pavelića in njegove žene Mare, tako predstavlja pravo knjižno osvežitev.

Podrobnosti o življenju Pavelića je po poročanju spletnega portala Express razkril Ante Moškov, nekdanji častnik Pavelićeve vojske, ki je voditelja NDH zelo dobro poznal, saj je z njim tesno sodeloval vse od leta 1933 pa do leta 1945. V tem času ga je prepoznal kot karizmatično osebo, ki so ji bili zvesto vdani celo nekateri Srbi in Judje. Je pa bil Pavelić znan tudi po tem, da je slepo poslušal svojo ženo Maro. Ta je med tistimi, ki so obdajali njenega moža, hitro prepoznala vse, ki so bili trdnega značaja, ter jih odstranila iz njegove bližine. Sčasoma so tako ob njem ostale le še osebe hlapčevske narave.

V mladosti spil 20 vrčkov piva na dan
Zlasti zanimivi so podatki, ki jih knjiga podaja o Pavelićevi mladosti. Med drugim namreč v njej izvemo, da je bil Pavelić v svojih mladih letih znan predvsem po klateštvu in pijančevanju. Dnevno naj bi namreč spil kar 20 vrčkov piva. Ustaškega voditelja je iz Pavelića tako ustvaril šele znameniti italijanski agent Manko Gagliardi, čigar življenjska pot pa se je leta 1942 končala prav v ustaškem taborišču.

Ante Pavelić (Foto: Wikipedia)

Največja napaka umik v Avstrijo
V knjigi so razkrite tudi številne druge anekdote iz Pavelićevega življenja. Med drugim tako na primer izvemo, da je Pavelić v Italiji pisal romane ter se učil turškega jezika. Ob tem Moškov, ki se je med drugim srečal celo z Adolfom Hitlerjem, razkrije tudi, da je bila ena največjih napak Pavelića kot voditelja NDH zagotovo ta, da se je ob koncu 2. svetovne vojne odločil za umik z nemško vojsko v Avstrijo, čeprav je bil deležen opozoril, da bi to lahko pripeljalo do zajetja celotne vojske s strani partizanov. Omenjeno se je pozneje tudi zgodilo, zaradi česar je svoje življenje izgubilo na tisoče Hrvatov.

Rajko Golob