fbpx

[VIDEO] Berlin: Po razsodbi sodišča ponoven shod zaradi ukrepov proti koronavirusu

Protesti v Berlinu (Foto: STA)

V nemški prestolnici se je na protestu zbralo na tisoče ljudi, da bi izrazili nestrinjanje zoper omejevalne ukrepe zaradi novega koronavirusa. Protestniki so se prvič zbrali prvega avgusta, čeprav jim je policija prepovedala zbiranje na javnem mestu. Sodišče je prepoved policije razveljavilo, zato so se lahko ponovno zbrali na prizorišču. Po zadnjih podatkih udeleženci smernic ne upoštevajo, zato se policija trudi razpustiti shod.

Upravno sodišče v Berlinu razveljavilo prepoved protestov, zato v nemški prestolnici zopet poteka protest zoper omejitve zaradi koronavirusa, . Tiskovni predstavnik sodišča je dejal, da je protest pod določenimi pogoji dovoljen, kmalu po odločitvi pa se je berlinska policija pritožila na mestno višje upravno sodišče. V noči na soboto je sodišče presodilo, da se lahko demonstracije nadaljujejo, poroča Deutsche Welle.

Nekateri protestniki so konec tedna pozivali ostale protestnike po državi, naj odpotujejo v Berlin ne glede na to, ali bodo demonstracije dovoljene. Oblasti nemške prestolnice so demonstrantom, ki so se pritoževali zaradi prevelikega vmešavanja vlade sporočile, naj gredo domov. Policija je dejala, da protestniki ne spoštujejo predpisov o zdravstveni varnosti, ki jih določilo sodišče. Po uradnih podatkih naj bi bilo v Berlinu 18 tisoč protestnikov, a se je po mnenju udeležencev  v Berlinu zbralo preko 200 tisoč ljudi.

Upravno sodišče protest dovolilo pod določenimi pogoji
Upravno sodišče v Berlinu je zjutraj presodilo, da se lahko demonstracije nadaljujejo in je razveljavilo prejšnjo odločitev nižjega sodišča, ki je prepovedalo protest. Nova sodba je od organizatorjev in udeležencev zahtevala, da izpolnjujejo določene pogoje. Med drugim so morali tako pred govorniške odre postaviti ovire, koordinatorji pa morajo udeležence redno opozarjati, da se varno oddaljijo drug od drugega, maske pa sicer niso obvezne.

Protesti v Berlinu (Foto: STA)

Policija v Berlinu je  sporočila, da so skrajšali protest proti omejitvam zaradi novega koronavirusa, saj so poudarili, da protestniki ne spoštujejo smernic, ki jih je naložilo sodišče. “Žal nimamo druge možnosti,” je na Twitterju zapisala berlinska policija. “Povezali smo se z vodjo demonstracije in ga obvestili, da bo policija njegovo skupščino razpustila. Vsi doslej sprejeti ukrepi niso privedli do izpolnjevanja pogojev.”

Policija je udeležence kritizirala, saj ignorirajo večkrat ponovljena navodila za upoštevanje ukrepov socialne distance. Na Twitterju pa ves čas opozarja, da se protest ne bo smel začeti, če se demonstranti ne bodo držali medsebojne varnostne razdalje. Množica se je najprej zbrala pri Brandenburških vratih, kjer so vzklikali “Odprite vrata” in “Mi smo ljudje”, odmevalo je skandiranje, ki se je uporabljalo v demokratičnem gibanju v nekdanji Vzhodni Nemčiji.

Protest v Nemčiji (Foto: epa)

“Tukaj je vrsto različnih ljudi,” je s poročanja v živo dejal Thomas Sparrow, novinar Deutche Welle. “Tukaj imate ljudi, ki so proti cepivu in imate ljudi, ki so teoretiki zarote. Imate družine, ki pravijo, da samo želijo imeti pravico protestirati. To je protest, pri katerem je v veliki meri sodelovala skrajna desnica. Čeprav so nam nekateri rekli, da ni tako,” je še povedal.

Sara Kovač