Antifa s podporo varšavskega župana Rafała Trzaskowskega vse bolj ogroža javni red in mir v prestolnici!

Župan Varšave in liberalni protikandidat na nedavnih poljskih predsedniških volitvah Rafał Trzaskowski podpira levičarski ekstremizem v prestolnici. (Foto: zyciestolicy)

Na Poljskem so anarhiste pod drobnogled vzele tajne službe. Identiteta pripadnika ene izmed njih, ki je za javnost sporočil to informacijo, sicer ostaja skrivnost. Razlog za to, da so se tajne službe pričele zanimati za skrajno levico, tiči v tem, da na območju Varšave poteka usposabljanje bojnih oddelkov te skrajne ideološke formacije. Anarhisti so zadolženi za boj z borci za pravico do življenja in nacionalisti ter so zagrizeni podporniki ideologije LGBT+ pa tudi skrajne ekologije. Obenem se tudi učijo, kako se boriti s policijo, napadajo ljudi, ki imajo drugačno prepričanje, predvsem pa poskušajo zamajati stabilnost energetske varnosti. 

V splošnem je znano, da anarhisti oziroma pripadniki Antife delujejo agresivno proti vsem, ki imajo drugačne politične in svetovne nazore, slovijo pa tudi po svojem boju proti državi. Zadnjih nekaj mesecev se je delovanje LGBT+ pričelo opazno spreminjati. Protesti te skupine so postali drugačni, na njih je opazno nasilje. Med drugim se opaža poniževanje katolikov in skrunjenje svetih simbolov, dogajajo pa se celo napadi na policijo, poroča pch24.

Podobno kot na Zahodu, je tudi na Poljskem mogoče opaziti skupine, ki se pogosto označujejo za antifašistične, ki pa so postale tako radikalne, da so ustvarile celo svoje lastne poulične milice. In prav te levičarske fundamentaliste naj bi pod drobnogled vzele tajne službe. Te skrajne skupine so vse bolj aktivne, vse pogosteje pa je njihovo delovanje odkrito agresivno. Med drugim se lotevajo sledečih kriminalnih dejanj: pretepanja, uničevanja zasebne lastnine in treningi na katerih se trenira za potencialne spopade s policijo. A to so le nekatere oblike nasilja.

Varšavski župan in liberalni protikandidat na poljskih predsedniških volitvah Rafał Trzaskowski je velik podpornik skrajne levice. (Foto: zyciestolicy)

Ena izmed teh ekstremističnih grupacij se imenuje Biennale Warszawa in je kot “kulturna ustanova” od mesta Varšava prejela celo finančno podporo. Samo leta 2020 proračun te organizacije znaša skoraj 2,2 milijona złotov, kar znaša okoli 500 tisoč evrov. Znotraj te skupine se tudi uresničuje projekt z naslovom “Socialna šola antikapitalizma”. Z njim so pričeli anarhisti iz nekega varšavskega skvota. Socialna šola antikapitalizma je v zadnjih dveh letih sicer vodila usposabljanja in šolanja za levičarske radikalce. Delavnice so bile zaprtega tipa, v ospredju pa je bilo negiranje obstoječega gospodarsko-družbenega sistema.

Anarhisti so v Varšavi uničili tovornjak Fundacije Pro-Pravica do življenja 

Obenem so udeleženci teh tečajev trenirali določena dejanja, ki lahko brez dvoma privedejo do situacij, ki pomenijo kršitev prava, še zlasti pa fizične spopade, tudi s policijo. Med naslovi usposabljanj lahko najdemo sledeče: Mestna taktika/poulična gimnastika, torej tehnike skupinskega delovanja. Usposabljanje je vodil Kolektiv Kobilica, katerega cilj je izmenjava znanja o neposrednih ukrepih. Predstavniki teh formacij so junija uničili tovornjak Fundacije Pro-Pravica do življenja, do napada pa je prišlo na trgu Odrešenika in v bližini ultralevičarskega skvota. V enem izmed napadov je bil aretiran tamkajšnji priznani skrajno-levičarski aktivist, kar je izzvalo kratkotrajne poulične nerede v poljski prestolnici, nek drug levičarski aktivist “Margot” pa je postal celo junak tamkajšnjih levičarskih medijev.

Poljska Antifa. Na sliki je transparent z napisom “Niti boga, niti gospoda”. (Foto: polsatnews)

Znano je, da so aktivisti povezani z Socialno šolo antikapitalizma napadali pripadnike policije, jih prostaško zmerjali, se vzpenjali na policijske avtomobile in policistom onemogočali opravljanje njihovih službenih dolžnosti. V sklopu teh dogodkov je policija pridržala 49 oseb. Vendar pa so anarhisti aktivni tudi izven Varšave-. V Katovicah je prišlo celo do spopada med skrajnimi levičarji in nacionalisti. Rezultat teh spopadov so bila med drugim tudi polomljena rebra in razbita glava, v pouličnih bojih pa so bili uporabljeni tudi različni predmeti.

Poljski in nemški levičarski skrajneži skupaj napadli dnevni rudniški kop, posredovala je policija 

Se pa levičarski skrajneži udeležujejo tudi sumljivih dogodkov z okoljsko in energetsko tematiko. Enega izmed taborov so organizirali skupaj z nemško Ende Gelände, torej skupino, ki v Nemčiji velja za ekstremistično. Njihov pomemben skupni cilj je bilo motenje delovanja dnevnega kopa v kraju Drzewce, zaradi česar je posredovala policija, ki je pridržala 34 oseb.

Spopadi med Antifo in policijo v Varšavi. (Foto: fakt)

Ob vsem tem pa je najbolj škandalozno to, da je velik podpornik skrajnih levičarjev v Varšavi, prav protikandidat Andrzeja Dude na nedavnih predsedniških volitvah na Poljskem, sicer predstavnik liberalne stranke Državljanska platforma (PO) in župan Varšave Rafal Trzaskowski. 

Antifa pa je že uničevala tudi v Ljubljani, kar je nek Ljubljančan komentiral: “Anarhisti ponoči divjali po Ljubljani po svoji alternativni proslavi: Vandalsko so uničevali stvari in prerezali gume več kot sto avtom v stari Ljubljani in drugje, menda tudi na Viču. Prebivalci Ljubljane smo zgroženi nad takim vandalizmom. Sem rojen v Ljubljani pa kaj takega še nisem doživel, to so nasilne uničevalske bande, ki kot se zdi, sovražijo delo in imajo veliko prostega časa za uničevanje.” To smo preverjali na policiji, ki nam med drugim odgovarja: “Neznanci so ponoči v Ljubljani prerezali pnevmatike vsaj 39 osebnih vozil, ki so bila parkirana v središču prestolnice…”

Domen Mezeg