Berlinčani so se po 22 letih neprekinjene vladavine socialistov odločili za spremembe

Kampanja CDU, ki je opozorila na resne grožnje Berlinu, je prepričala ljudi. (foto: epa)

Berlinski volivci so se v nedeljo vrnili na volišča, potem ko so bile neuspele volitve leta 2021 razglašene za neveljavne. Zmago je po napovedih slavila konservativna Krščansko-demokratska unija (CDU), največji poraženec volitev pa so bili socialdemokrati. Zmaga CDU morda nakazuje konec obdobje 22-letne neprekinjene vladavine socialdemokratov v nemškem glavnem mestu.

“Berlin se je odločil za spremembo,” je po poročanju tujih medijev ob zmagi dejal prvi kandidat CDU Kai Wegner. Konservativna Krščansko-demokratska unija (CDU) je v nedeljo zmagala na ponovljenih volitvah v Berlinu, mestu s 3,6 milijona prebivalcev, ki mu trenutno vlada rdeče/rdeče/zelena [SPD/levica/zelena] koalicija, kar odraža njegov mednarodni sloves enega najbolj levičarskih mest v Evropi. Zmaga CDU je velik odraz nezadovoljstva ljudi z aktualno vlado.  Ob zmagi CDU se zdaj poraja vprašanje, s kom bo Wegner sestavljal vlado, saj ima sedanja koalicija še vedno večino v berlinskem predstavniškem domu.

Zmagovalna CDU je dejala, da je rezultat utemeljitev sporočila njihove kampanje, da je Berlin disfunkcionalno mesto, ki potrebuje korenito spremembo. Podpora volivcev CDU se je izrazito povečala, ko so videli, kako si stranka prizadeva za zagotavljanje varnosti, sploh po tem, ko se je silvestrovanje v prestolnici sprevrglo v nemire z nasilnimi napadi na policijo in gasilce. CDU je na regionalnih volitvah prejela 28,2 odstotkov glasov v primerjavi z 18 odstotkov leta 2021 glede na predhodne rezultate po poročanju vseh volitev. Podpora SPD, ki jo vodi županja Franziska Giffey, je z 21 odstotkov padla na 18,4 odstotka, tako da so socialdemokrati praktično izenačeni s stranko Zelenih, ki je zdrsnila z 19 odstotkov leta 2021.

Berlinska županja Franziska Giffey (Foto: epa)

Rezultat je bil velik udarec za nemškega kanclerja Olafa Scholza in njegovo stranko, levosredinske socialdemokrate (SPD), ki Berlinu vladajo v menjajočih se koalicijah zadnjih 22 let. Po poročanju nemške televizije je bil to najslabši nastop stranke v prestolnici po drugi svetovni vojni. “Berlinčani so jasno izrazili svoja stališča – hočejo nekaj drugega,” je dejala Franziska Giffey, mestna županja SPD. “V tej situaciji moramo pokazati nekaj ponižnosti,” poročajo tuji mediji. Če Giffeyjevi ne bo uspelo obdržati oblasti, bi jo lahko v sedanji trojni koaliciji z Levico zamenjala najvišja berlinska poslanka Zelenih Bettina Jarasch.

Wegner odločen pri svojih načrtih
Ni pa še povsem jasno, ali bo krščanskim demokratom uspelo sestaviti koalicijo v mestu, kjer večina tradicionalno voli levo in večina drugih velikih strank nima interesa za povezovanje s CDU, ki pa potrebuje večino v parlamentu za sestavo vlade. Politika CDU se namreč precej razlikuje od Zelenih in SPD. CDU vseeno vztraja pri prevzemu oblasti, saj trdijo, da so z dodatno pridobljenimi 10 odstotki ljudje dokazali, da obstoječe vlade ne želijo na oblasti. “Kandidirali smo z jasnim sporočilom, da želimo, da Berlin deluje,” je po zmagi povedal Wegner in dodal, da namerava v prihodnjih dneh opraviti koalicijska pogajanja.

Berlin zahteva spremembo. (Foto: zajem zaslona)

“Naša naloga je zdaj sestaviti stabilno vlado, vlado, ki bo upravičila zaupanje volivcev,” je dejal. “Želimo oblikovati vlado, ki se bo resnično lotila dela in rešila težave, ki jih ima Berlin.”

Nedeljske regionalne volitve so bile ponovljene prvič v povojni zgodovini Nemčije. Na volitvah leta 2021 so morali Berlinčani več ur čakati v čakalnih vrstah na voliščih, na katerih je zmanjkalo volilnih listov in volilnih skrinjic. Nekateri so ostali odprti pozno, da bi se spopadli z množico, ko so izdajatelji televizijskih programov že napovedovali rezultat. Volilni opazovalci Sveta Evrope, najvišjega organa za človekove pravice na celini, so v nedeljo v Berlinu spremljali volitve.

Letos je v Nemčiji razpisanih še troje regionalnih volitev – v mestni deželi Bremen 14. maja ter na Bavarskem in v Hessnu 8. oktobra. Naslednje državne volitve bodo jeseni 2025.

Tanja Brkić