Pismo vidnim novinarjem RTV, zakaj molčijo o poslih podjetja Gen-I, o katerih poroča Zahodni Balkan

Datum:

Ko gre za preiskovanje Janše ali SDS-a, so RTV novinarji prvi na nogah. Sedaj, ko o Golobovih spornih poslih poroča celoten Zahodni Balkan, pa opažamo precejšnjo zadržanost. Ko se je preiskovalo domnevno posojilodajalko SDS-a, so “profesionalci” brž pohiteli v BiH. Enako bi pričakovali zdaj, da pohitijo v Srbijo in na Kosovo. To je njihova dolžnost do davkoplačevalcev. Na neporočanje RTV Slovenije o Golobovih balkanskih poslih so se s protestnim pismom sicer odzvali v Koordinaciji neparlamentarnih strank in list – KNSL ter Civilni iniciativi DEM – Odboru za demokracijo enakih možnosti. Vsebino pisma je najprej povzel portal Prava, mi pa smo v prispevku izpostavili nekaj ključnih poudarkov. Pismo je bilo poslano vidnejšim novinarjem in uslužbencem javnega servisa. Več tukaj

                   

Če je pokojni Jože Mencinger slovenske volivce razdelil na “normalne” in “desne”, se zdi, da kastni sistem Marka Milosavljevića vsebuje “strokovnjake” in “desničarje” (nedavni intervju na RTV Slovenija). Očitno gre za še en primer zavržnega ideološkega rasizma. Izjemen poudarek daje strokovni formi, zanemarja pa eno ključnih komponent – da je RTV Slovenija kot javni medij zavezan resnični objektivnosti. Ni pošteno, da nam televizija na “visoko profesionalni ravni” prodaja izkrivljen pogled na svet, občasno celo propagando. Takšno poročanje ima konkretne posledice za družbo in politiko. Kdaj bomo dočakali več kritičnosti do totalitarnih simbolov na državnih proslavah, do ukinjanja muzejev, ki obeležujejo najsvetlejši dogodek naše skupne zgodovine, do pogrebov jugoslovanskih državnih funkcionarjev (Janeza Zemljariča) z vojaškimi častmi, do novih obrazov politične levice (razen če niso tik pred političnim pogrebom) itd.?

Takšna “nepristranskost” zatohlo zaudarja po nekih drugih, nedemokratičnih časih … Javna RTV Slovenija je s svojim pristranskim poročanjem soavtorica vsakovrstnih družbeno-političnih anomalij in podaljšuje agonijo tranzicije. Z Milosavljevićem se v nečem zagotovo strinjamo – da je (fosilna) RTV Slovenija nujno potrebna sprememb. Vprašanje pa je, če si le-te zamišljamo na podoben način … Za novinarja javnega servisa niso ključne le ustrezne kompetence, ampak da ima posluh za vse gledalce. Da ni prvo- in drugorazrednih … O dvojnih poročevalskih standardih nazadnje piše tudi portal Prava.si, ki v ospredje postavlja primer balkanskih poslov premierja Roberta Goloba. Zadeva je skrajno zaskrbljujoča, saj se ji ne posvečajo zgolj “obskurni desničarski portali”, ampak celoten Zahodni Balkan!

Nekdanja “neodvisna” novinarka Mojca Pašek Šetinc, sedaj poslanka Svobode, in njena cehovska sopotnica Eugenija Carl, prav tako deklarativno “neodvisna”. Vir: Zajem zaslona, Twitter

“Visoko profesionalni” novinarji RTVS pa malce več kot nič … Ko gre za Janeza Janšo, pa skoraj vsi na trnih. Večino davkoplačevalcev zanima, kaj predsednik vlade počne z njihovim denarjem … Omenjeni portal izpostavlja pismo Koordinacije neparlamentarnih strank in list – KNSL ter Civilne inciative DEM – Odbor za demokracijo enakih možnosti o neporočanju RTV Slovenije o teh spornih poslih, hkrati pa navaja še nekaj očitnih primerov dvojnih poročevalskih meril javnega servisa. Pismo je prejelo več vidnih osebnosti RTV Slovenija, med drugim vodstvo in novinarka Erika Žnidaršič, voditeljica Tarče. Pismo kot primer navaja velik pomp okoli prenočevanja bivše kmetijske ministrice Aleksandre Pivec.

Histerično poročanje o diplomi Simonoviča in izogibanje poročanju o izobrazbi Masleše
Po drugi strani pa smo bili priča skrajno rezerviranemu poročanju o obisku predsednice DZ-ja Urške Klakočar Zupančič na Dunaju. Nekaj podobnega je bila glasna obravnava diplome nekdanjega poslanca Branka Simonoviča, po drugi strani pa skrajno previdno poročanje o izobrazbi bivšega vrhovnega sodnika Branka Masleše, ki naj bi v bivšem režimu kršil človekove pravice. Nesorazmerno naklonjeno poročanje opažajo tudi, ko gre za “civilno družbo”. Inštitut 8. marec je bil v veliki prednosti pred Odborom za družino na Trgu republike, čeprav se je v prvem primeru zbrala peščica ljudi, v drugem pa nekaj tisoč prisotnih. Vrli “profesionalci” RTV Slovenija so nemudoma pohiteli v BiH, da bi odkrili posojilodajalko stranke SDS, pridobljene informacije pa “prežvekovali do nezavesti”.

O skupnih “poslovnih podvigih” Goloba in kosovskega veleposlanika Berishaja na Balkanu poročajo celo albanski mediji. (Foto: STA, RTVS)

S podobno vnemo bi morali sedaj odhiteti v Srbijo in na Kosovo, da bi davkoplačevalcem predstavili resnico. Podobno okrnjeno se je v preteklosti poročalo, ko je šlo za pranje iranskega denarja v NLB-ju. Za konec še nekaj besed o aferi Gen-I, kjer je bil premier Golob zaposlen kot predsednik uprave (preden se je podal v državno politiko). Novinar Perš, ki se je temeljito lotil raziskovanja primera, je med drugim ugotovil, da je hčerinska družba GEN-I (GEN-I Beograd) v letih 2015–2022 izvajala dve bančni operaciji s krovnim kosovskim podjetjem kosovskega veleposlanika na Hrvaškem Martina Berishaja MB Consulting ter njegovo črnogorsko hčerinsko družbo. “On je v tem času z več gotovinskimi dvigi dvigoval gotovino in s tem izsledljivi denar spremenil v neizsledljivega.”

“Profesionalni” RTV novinarji so balkanske posle dolžni raziskati!
“Pomembno je dejstvo, da gre za zelo pomembnega člana vladajoče kosovske stranke, kosovskega premierja Albina Kurtija.”  Perš je na podlagi podatkov spletne aplikacije Erar razbral, da je bilo v letih 2015–2021 iz krovne slovenske družbe GEN-I na hčerinska podjetja v Albanijo, Bosno in Hercegovino ter Srbijo nakazanih slabih 81 milijonov evrov. Pravi, da je težava v tem, da dejansko ne država, ne nihče drug nima nadzora, kam je ta denar izginil. Pojavi pa se množica dvomov in vprašanj, za kaj je bil denar uporabljen. “Kosovski in albanski mediji trdijo, da je del tega denarja pristal v volilni kampanji Kurtija,” je še dejal. Spomnimo, da je Gen-I v državni lasti, davkoplačevalci pa imajo pravico vedeti, kaj se z njihovim premoženjem dogaja!

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Afganistanec na nemški nogometni zabavi zabadal ljudi

Včeraj so nemški nogometni navdušenci slavili. A slavje ni...

[Video] Golob živi otroške sanje: Rajši na tekmi v ZDA kot na mirovni konferenci v Švici

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ob začetku mirovne konference...

Ukrajina in ZDA podpisali desetletni bilateralni varnostni sporazum

Včeraj sta ameriški predsednik Biden in ukrajinski predsednik Zelenski...

Zver: Arbitražno športno sodišče je zavarovalo ženski šport in ženske

Nekdanji minister za šolstvo in šport ter evropski poslanec...