fbpx

Večji del javnega življenja z današnjim dnem ni več dosegljiv za necepljene Italijane

Foto: epa

Z današnjim dnem v sosednji Italiji stopajo v veljavo pravila, ki uvajajo strožje ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Vsi tisti, ki covida niso preboleli ali pa niso bili cepljeni, se bodo morali posloviti od večjega dela javnega življenja. Le cepljeni in prebolevniki bodo namreč imeli dovoljen vstop v restavracije, športne ustanove in na športne prireditve. 

Strožji ukrepi, ki so bili prejšnji mesec sprejeti s strani vlade Maria Draghija, bodo v veljavi vsaj do 15. januarja. Iz veljavnih pravil so sicer izvzeti vsi, ki so mlajši od 12. let.

Za uporabo javnega prometa je nujno, da tisti, ki niso cepljeni ali covida niso preboleli, morajo predložiti negativni test. Za uporabo smučišč je nujno upoštevanje pogoja PCT, pri čemer imajo v gorske koče dovoljen vstop le prebolevniki in cepljeni.

Kakšen status imajo, Italijani dokazujejo s pomočjo zelenega potrdila, ki ga s seboj nosijo v elektronski ali pa fizični obliki. Tujci svoj status dokazujejo s pomočjo evropskega covidnega potrdila.

Foto: epa

Za vse, ki so zaposleni v šolah, na policiji in v vojski, bo s 15. decembrom veljalo obvezno cepljenje. Za vse zdravstvene delavce je sicer to obvezno že od aprila, poroča STA. Vsi zaposleni morajo od oktobra dalje upoštevati pravilo PCT.

Nina Žoher