fbpx

Bernard Brščič: “Hud napad na svobodo govora s strani Evropskega sodišča za človekove pravice. Pedofilu ne smeš reči pedofil.”

Evropsko sodišče za človekove pravice (vir: twitter)

Avstrijka, ki so jo oblasti v letu 2011 kaznovale s 480 evri denarne kazni zato, ker je rekla, da je bil islamski prerok Mohamed pedofil, saj se je poročil s 6-letnico in imel z njo spolne odnose, ko je imela devet ali deset let, ni dočakala pravice. Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je presodilo, da taka izjava žali določeno skupino ljudi in da zaradi tega ni zaščitena kot svoboda govora.

Ženska, ki je v sodnih dokumentih navedena kot gospodična S., je bila leta 2011 obsojena na 480 evrov denarne kazni in plačilo sodnih stroškov, potem ko je na dveh seminarjih v letu 2009 predavala o islamu in spregovorila tudi o tem, kako se je Mohamed poročil s 6-letno deklico Aišo, kot to učijo islamske verske knjige.

Islamski teksti namreč učijo, da je Mohamed stopil v zakonsko zvezo, ko je bilo Aiši devet ali deset let, nakar je z njim ostala še devet let do njegove smrti. Avstrijsko sodišče je gospodično S. obsodilo zaradi komentarjev na to temo, ko je rekla, da je Mohamed “rad to počel z otroki”, in dodala: “Kako rečemo temu, če to ni pedofilija?”

Sodišče poteptalo svobodo govora
Preden je zadeva prišla do Evropskega sodišča za človekove pravice, se je gospodična po poročanju The Epoch Timesa dvakrat pritožila na avstrijskem vrhovnem sodišču in obakrat izgubila. Na ESČP se niso strinjali, da je avstrijsko sodišče kršilo njeno pravico do svobodnega izražanja. S tem, ko so potrdili sodbo, je ESČP uvedlo posebna pravila, ki veljajo zgolj za islam. Sodišče je izjavo o pedofilskem Mohamedu po poročanju spletnega portala anews razumelo kot “žaljiv napad na islamskega preroka, ki bi lahko spodbujal predsodke in ogrožal verski mir”. Iz tega vidika naj bi njena izjava vsebovala poziv k verski nestrpnosti.

“Hud napad na svobodo govora s strani Evropskega sodišča za človekove pravice. Pedofilu ne smeš reči pedofil. Sprašujem se, kaj po mnenju sodnikov je 56-letni moški, ki se poroči s 6-letno deklico in zakon konzumira pri 9 letih. Oduren pedofil. Žalitev verskih čustev nima s tem nič. Pedofil je pedofil, pa naj mu je ime Janez, Gianni, Jean ali Mohamed,” je zadevo na Facebooku komentiral ekonomist in politični komentator Bernard Brščič.

Zmaga šeriata
Z drugimi besedami, svoboda govora v Evropi je mrtva, zmagalo je šeriatsko pravo. Islam in Mohamed ne smeta biti tarči kritike, saj bi to lahko razjezilo muslimane. Zares nenavadno, kako ESČP skrbi jeza muslimanov, ko so soočeni z resnico.

Celotno sramotno razsodbo si lahko preberete tukaj. Sodbo so soglasno sprejeli sodniki Angelika Nußberger (Nemčija), André Potocki (Francija), Síofra O’Leary (Irska), Mārtiņš Mits (Latvija), Gabriele Kucsko-Stadlmayer (Avstrija), Lәtif Hüseynov (Azerbajdžan), Lado Chanturia (Gruzija).

A. B.