Biden kar sredi intervjuja odtaval izpred kamere

Foto: zajem zaslona

Kaj se dogaja z Joejem Bidnom? Tudi demokrati so vedno bolj zaskrbljeni nad njegovim bizarnim obnašanjem. Gre za napredne znake demence ali alzheimerjeve bolezni? Predsednik ZDA je v četrtek popoldne nerodno vstal in zapustil televizijski intervju v živo na MSNBC, medtem ko so kamere še vedno snemale. 

Voditeljica oddaje “Deadline” Nicole Wallace je zaključevala prijazni intervju s predsednikom na televizijski mreži MSNBC (ki velja za trdnjavo levičarjev in veliko podpornico demokratskih politikov), ko je Biden počasi nepričakovano vstal s svojega sedeža.

“Gospod, predsednik, hvala,” je rekla novinarka, ko je predsednik stopil k njej in ji stisnil roko. V posnetku oddaje je mogoče videti Bidna, kako odhaja s snemanja, nato pa pogleda v kamero in si ogleda svoj naslednji segment.

80-letni Biden je imel med intervjujem več drugih neprijetnih trenutkov, vključno s tem, ko je pomešal deklaracijo neodvisnosti in ustavo, ko je razpravljal o sodbi vrhovnega sodišča, da je vpis na fakulteto na podlagi rase nezakonit.

“Njihov vrednostni sistem je drugačen in njegovo spoštovanje do naših institucij je drugačno,” je Biden dejal o vrhovnem sodišču. “In v tem smislu ni tako sprejemljivo za vse, kar mislim, da je prevara – ustava pravi: ‘Te resnice imamo za samoumevne, da so vsi moški in ženske ustvarjeni enaki, obdaril jih je njihov stvarnik.’ Edinstvenost Amerike – nikoli je nismo v celoti izpolnili, nikoli se ji nismo oddaljili. In zdi se, da to sodišče pravi: ‘Ne, ni vedno tako.’ Ideja, da v ustavi ni pravice do zasebnosti, kar daje državam moč, zaradi katere smo se leta 1960 bojevali. Veš, samo mislim, da to ni republikanska stranka tvojega očeta.”

Citat, za katerega je Biden rekel, da je iz ustave, je v resnici iz drugega odstavka v Deklaraciji neodvisnosti. Prav tako je kot politik napadel suverenost in neodvisnost ustavnih sodnikov, kar je precedens v sodobni ameriški politiki.

Andrej Žitnik