fbpx

Biden s podobno demonizacijo političnih nasprotnikov kot Golob

Ameriški predsednik Joe Biden (Foto: epa)

Govor, ki ga je imel predsednik ZDA v sredo, je sprožil val kritik in posmehljivih komentarjev, ko je ta volivce na vmesnem mandatu opozoril na grožnje demokraciji pred dnevom volitev. Retorika predsednika ZDA, ki mu niti lastni demokrati ne zaupajo, je precej podobna retoriki predsednika vlade Roberta Goloba.

Med svojim zadnjim nagovorom, preden se bo v Washingtonu odločilo razmerje moči, je predsednik Joe Biden Američane nagovoril z neprimerno prošnjo, naj glasujejo proti republikancem, ki jih je obtožil zanikanja volitev, spodbujanja političnega nasilja in podpore Donalda Trumpa. In kako zaupati nekomu, ki mu niti lastni ljudje ne zaupajo? Na precej podoben način je to počel Robert Golob, ko je nagovarjal svoje volivce proti nekdanji Janševi vladi.

Biden s prstom kazal na politične nasprotnike
Namesto da bi se osredotočil na glavna vprašanja, ki volivce najbolj skrbijo, in sicer divjajoča inflacija ter druge gospodarske težave, je Bidnov govor s prstom pokazal na svoje politične nasprotnike. Opozoril je na napad na moža predsednice predstavniškega doma Nancy Pelosi, Paula Pelosija, ter obsodil nasilje in dezinformacije, ki naj bi jih spodbujali skrajni republikanci. Po poročanju Fox News je Biden zatrjeval, da sodeč po rezultatih anket velika večina Američanov verjame, da je ameriška demokracija ogrožena, zaradi česar so zelo zaskrbljeni.  Spomnimo, da je Golob podobno nagovarjal svoje volivce pred državnozborskimi volitvami in enako kazal s prstom na Janševo vlado, ki jo je označil za fašistično: “Čas je, da jih naženemo. To ni desničarska politika, to je fašizem,” je takrat dejal Golob.

Foto: Printscreen YouTube N1

Biden je s prstom kazal tudi na ostale, med drugim tudi na “skrajneže” MAGA,  češ da želijo zatreti pravico volivcev in subvertirati sam volilni sistem. Biden je izjavil: “Spodbudili so nasilje in ustrahovanje volivcev in volilnih uradnikov.” Rekel je še: “Naših razlik v Ameriki ne rešujemo z neredi, drhaljo, kroglo ali kladivom, miroljubno jih rešujemo v bitki – volilni skrinjici.” In res bo Amerika reševala zadevo v volilni skrinjici, ki pa sodeč po mnenju številnih anketirancev ne bo naklonjena Bidnu, ki ga že dlje časa ne vidijo kot kompetentnega.

Joe Biden (Foto: epa)

Izmikal se je resnim vprašanjem, podobno kot Golob
Številni so na Twitterju govor kritizirali in Bidna obtožili, da se je izogibal velikim vprašanjem. Označili so ga za hinavca, ker je republikance pozival zaradi domnevnih laži in ustrahovanja, pri tem pa pozabil na svoje in svoje stranke. Podobno, kot je počel Golob, ko se je izmikal vprašanjem o svoji dohodnini, plači v podjetju GEN-i in o ostalih domnevno spornih poslih v tujini. Kampanja predsednika stranke Gibanje svoboda dr. Roberta Goloba je bila povsem jasna, a povsem netransparentna tudi v smislu soočenj, sploh kadar smo bili priča spretnemu izogibanju javnim soočenjem na televiziji. Redka izjema so bila le soočenja na Pop TV, kjer so mu izjemno naklonjeni in je imel tudi že vnaprej podana vprašanja.

“Biden je obljubljal enotnost, a je namesto tega demoniziral in blatil Američane, hkrati pa dražil življenje za vse.”  Zveni znano?
Komunikacijski strateg republikanske stranke Matt Whitlock je tvitnil: “Tip, ki je rekel, da so zakoni o integriteti volitev v Gruziji ‘Jim Crow 2.0’ in ‘Jim Eagle’, nima verodostojnosti, da bi predaval o ‘svobodnih in poštenih volitvah’.” Nekdanji republikanski kongresnik David Giglio je tvitnil: “Dobesedno tako izgleda in zveni zabloda.” Višji urednik Federalista David Harsanyi je tvitnil: “Odvraten govor odvratnega predsednika.” Predsednica republikanskega nacionalnega odbora Ronna McDaniel je v odgovor na Bidnov govor podala tole izjavo: “Obupno in nepošteno. Joe Biden je obljubljal enotnost, a je namesto tega demoniziral in blatil Američane, hkrati pa dražil življenje za vse. Medtem ko republikanci ostajajo osredotočeni na vprašanja, ki so najpomembnejša za volivce, Biden in demokrati v zadnjih dneh tarnajo, ker so izgubili stik s skrbmi družin, ki se težko preživljajo.”

Robert Golob. (Foto: sta)

“Če si bom za kaj prizadeval, si bom za to, da bodo ljudje dobili upanje na boljšo prihodnost,” je ena od obljub Goloba, ki jo je podal v mesecu maju. Kaj je Slovenija dobila po stotih dnevih vladanja Golobove vlade? Julija letos smo zabeležili najvišjo stopnjo inflacije v posameznem mesecu po avgustu 1995. Zabeležena inflacija na letni ravni je bila 11-odstotna. V enem letu so se torej življenjske potrebščine podražile za 11 odstotkov. Za 14 odstotkov so bile v povprečju višje cene blaga. Cene storitev pa so bile višje za 5,3 odstotka. In še bi lahko naštevali.

Bidenu podpora že dlje časa upada, ne želijo ga več kot predsednika
Bidenova agenda je bila skoraj v celoti odmaknjena od skrbi navadnih Američanov, kar so mu precej zamerili. Naslov novega zakona o izdatkih je naklon inflaciji, toda tisto, kar Američanom, ki ječijo zaradi dvomestnih povišanj cen ključnih dobrin, v resnici ponuja, je več sončnih kolektorjev in vetrnih turbin. Seveda se je izkazalo, da je Bidnov prvi veliki dosežek, zakon o covidu, najbolj pomemben za to, kar je povzročilo inflacijo, ki je zmotila življenja večjega dela države in spodkopala življenjski standard. Zaradi tega neuspeha, bolj kot meja ali Afganistan, je sodeč po rezultatih večine anket Bidnu padla podpora pod 40 odstotkov.

Joe Biden še vedno trdi, da se bo ZDA lahko izognila recesiji. Foto: epa

Padanje priljubljenosti pred vmesnimi volitvami je nekaj običajnega. Povsem nekaj drugega pa je prepričevati domala vse v državi, tudi člane lastne stranke, v neprimernost za ponovno kandidaturo za predsednika. Samo 18 odstotkov Američanov v zadnji anketi Yahoo News/YouGov meni, da bi moral Biden ponovno kandidirati. Le 29 odstotkov volivcev Bidna si želi, da leta 2024 ponovno nadaljuje s predsedništvom, kar je presenetljivo zavračanje ljudi, ki so mu domnevno želeli vse dobro in upali na najboljše.

Tanja Brkić