fbpx

Biden se je odločil za kampanjo cepljenja od vrat do vrat

Predsednik ZDA Joe Biden. (Foto: epa)

Ko je začel upadati tretji val epidemije, so se ljudje pričakovano preveč sprostili in pozabili, da je cepljenje proti covidu-19 tisto, ki lahko zaustavi prihodnji val. Zaradi upada zanimanja za cepljenje, ki smo mu priča marsikje, so se v ZDA odločili, da se bodo poslužili različnih načinov, da k cepljenju privabijo čim več ljudi. Predsednik Joe Biden bo zdravstvene delavce poslal od vrat do vrat. 

“Zdaj moramo iti iz skupnosti v skupnost, iz soseske v sosesko, pogosto od vrat do vrat – dobesedno potrkati na vrata -, da se necepljenim ljudem pomaga pri zaščiti pred virusom,” je v torek novinarjem dejal predsednik Joe Biden in napovedal, da bodo mobilizirane skupine zdravstvenih delavcev z namenom boja proti novim izbruhom covida-19 med necepljenimi.

Bidenova administracija si prizadeva za bolj lokalizirana prizadevanja, zlasti na območjih z relativno nizko stopnjo cepljenja, da bi cepivo zagotovili čim več ljudem. Z namenom promocije cepiv proti covidu-19 bo sodelovala z lokalnimi lekarnami in družinskimi zdravniki, dostop do cepiv bodo povečali tudi tako, da bodo ordinacije pediatrov založili s cepivi. “Ko se premaknemo s teh centraliziranih mest za množično cepljenje … bomo še več poudarka namenili cepljenju v svoji skupnosti, blizu doma, na mestu, ki je dobro poznano,” je dejal Biden.

Zadani cilj ni bil dosežen
Do novega pristopa k cepljenju prihaja potem, ko Bidnu ni uspelo izpolniti cilja, da bi do Dneva neodvisnosti cepil 70 odstotkov odraslih v ZDA. Približno 67 odstotkov odraslih Američanov je vzelo vsaj en odmerek, kar pomeni, da je predsednik po podatkih Centra za nadzor in preprečevanje bolezni svoj cilj zgrešil za približno osem milijonov ljudi. Medtem ko Biden ni natančno določil, kako se bodo odvijale interakcije od vrat do vrat, je tiskovna sekretarka Bele hiše Jen Psaki v torek povedala, da bo cilj zagotoviti, da bodo ljudje imeli potrebne informacije o tem, kako varno in dostopno cepivo proti covidu-19 je.

Ameriški predsednik Joe Biden (Foto: epa)

Posebna skrb bo namenjena državam, ki imajo slabo precepljenost
Ni jasno, ali bi to pomenilo pošiljanje promotorjev cepljenja v vsako gospodinjstvo ali se bo prej ugotavljalo, v katerih domovih živijo necepljeni prebivalci. Kritiki so dejali, da bi takšen program lahko kršil pravice do zasebnosti in povzročil druge zlorabe ali konflikte. “Ja, kaj to pomeni?”, se je na Twitterju povprašal Alex Berenson. “Ali bodo jurišniki – mislim prijazni strokovnjaki na področju javnega zdravja – imeli na ravni posameznega gospodinjstva podatke o tem, kdo je bil cepljen? Prosil bi strica Joeja, da poda več podatkov okrog tega, a je preveč zaposlen z naročanjem sladoleda.”

Kakorkoli, Biden je vendarle razkril več podrobnosti glede skupin, ki bodo skrbele za promocijo cepljenje. Po poročanju Russia Today je povedal, da jih bodo sestavljali strokovnjaki iz številnih zveznih agencij, med drugim iz Centra za nadzor in preprečevanje bolezni. “Pomagali bodo zveznim državam, da preprečijo, odkrijejo in se odzovejo na širjenje različice delta med necepljenimi v skupnostih z nizko stopnjo cepljenja,” je dejal Biden.

Napoved Bidna je sprožila kup reakcij. Erik Sykes je denimo na Twitterju opozoril, da če bi kampanjo od vrat do vrat predlagal Donald Trump, ne bi manjkalo primerjav s Hitlerjem. Medtem, ko nekateri skupino zdravstvenih strokovnjakov, ki bodo ljudi obiskovali na domu, označujejo z gestapom, se drugi sprašujejo okrog kršitve pravice od zasebnosti.

Nina Žoher