fbpx

BiH minister za varnost o migrantski krizi: “To ni proces, kakršne so naravne katastrofe, ki trajajo nekaj mesecev, temveč proces, ki bo trajal nekaj desetletij!”

Varnostni minister BiH Fahrudin Radončić (foto: EPA)

Minister za varnost Bosne in Hercegovine Fahrudin Radončić je opozoril, da bi lahko okoli sto tisoč ilegalnih migrantov, ki se trenutno nahajajo v Grčiji, krenilo proti Hrvaški preko BiH. Jasno je, da je za Hrvaško na vrsti Slovenija.

Bosansko-hercegovski minister za varnost Fahrudin Radončić je potrdil, da je že pozval “evropske prijatelje, da morajo priskočiti na pomoč BiH,” saj BiH sama nima dovolj mejnih policistov, materialno-tehničnih sredstev, dronov ali toplotnih kamer, da bi lahko sami branili svoje meje pred hordo ilegalnih migrantov. Po Radončićevih trditvah BIH primanjkuje najmanj 1.200 mejnih policistov.

“Naša meja je zelo prepustna in pričakujem, da bomo po treh let hibernacije kot družba doumeli, da to ni proces, kakršne so naravne katastrofe, ki trajajo nekaj mesecev, temveč proces, ki bo trajal nekaj desetletij,” je nalil čistega vina Radončić.

Zato bi se po mnenju ministra za varnost moralo aktivirati vse nivoje od lokalnega do državnega, ter izkoristiti mednarodno pomoč za spoprijemanje z migrantsko krizo. Ravno tako je Radončić opozoril, da bi se lahko okoli sto tisoč ilegalnih migrantov, ki se trenutno nahajajo v Grčiji, odpravilo naprej proti Zahodu, zaradi česar je pričakovati nov naval migrantov.

Ivan Šokić